2013-2014


Nationale Competitie


Nationale Competitie 2013/2014

Klik hier voor ranglijst 


De Kroonschijf loopt promotie mis


Leiden - Op zaterdag 8 maart heeft De Kroonschijf het net niet voor elkaar gekregen om te promoveren naar de 1e Klasse van de Nationale Competitie. De promotie/degradatie wedstrijd tegen Leids Damgenootschap eindigde in 10-10 en derhalve moest er een barrage wedstrijd gespeeld worden. Deze eindigde in 12-8 voor de dammers uit Leiden waardoor De Kroonschijf promotie misloopt.


De Kroonschijf had zich voorbereid op een zware dammiddag in Leiden, aangezien Leids Damgenootschap op papier een stuk sterker was dan De Kroonschijf. Om die reden had teamleider Harm Jan van Rees gekozen voor een tactische opstelling. De winnaar van die middag zou immers recht hebben op deelname in de 1e Klasse van de Nationale Competitie voor het komende seizoen.


De middag begon niet goed voor De Kroonschijf doordat Marijke Koers en Teus Stam hun partij  kansloos verloren. Voordat deze resultaten een somber gevoel hadden veroorzaakt bij de overige spelers maakte Martin Nederlof korte metten met zijn ‘op papier’ sterkere tegenstander en zorgde voor een 4-2 tussenstand.


Dit positieve sentiment werd versterkt doordat Dirk van Genderen remise wist te spelen tegen sterspeler Evert Bronstring, wat een prestatie van formaat genoemd mag worden. De remises van Ton Maasland, Cees Brandwijk, Arie van Genderen waren eveneens knappe prestaties, maar het was onvoldoende om de tussenstand gelijk te trekken. Hier bracht Jeroen Schakel verandering in, hij overklaste zijn tegenstander en bracht de tussenstand op 8-8. De partijen van Mari Dame en Harm Jan van Rees eindigden in remise waardoor de eindstand op 10-10 werd bepaald.


Zoals de regels voorschrijven voor een gelijke eindstand, werd aansluitend een barragewedstrijd gespeeld, ditmaal in een versneld tempo (5 minuten + 5 seconden per zet). In deze zenuwslopende sneldamwedstrijden liet De Kroonschijf wederom zien het niveau aan te kunnen. Helaas waren de 6 remises en 1 winstpartij onvoldoende voor de overwinning. De eindstand van de barragewedstrijd was 12-8 in het voordeel van Leids Damgenootschap.


De Kroonschijf loopt de promotie naar de 1e Klasse mis, maar zal het volgend jaar opnieuw gaan proberen. Met het sterke optreden tegen Leids Damgenootschap heeft het aangetoond klaar te zijn voor een hoger niveau.

------------------------------------------------------------------------------

Promotiekansen voor De Kroonschijf


Brandwijk - Op zaterdag 22 februari heeft De Kroonschijf met ruime cijfers gewonnen van Contstant-Charlois Rotterdam en stelde hiermee de 2e plaats in de 2e klasse van de Nationale Competitie veilig. Deze plek geeft recht op promotie/degradatiewedstrijden welke over een aantal weken gespeeld zullen worden. De tegenstander hierbij zal zijn Leids Damgenootschap.


De Kroonschijf begon de middag gedreven, want enkel een overwinning met ruime cijfers zou voldoende zijn. Deze boodschap was niet tegen dovemansoren gezegd, want al in het begin van de middag wist Cees Brandwijk, Mari Dame, Martin Nederlof, Cees Kentie en Ton Maasland hun partij te winnen wat een riante 10-0 voorsprong opleverde.


Arie van Genderen overzag een slagzet en moest dit met verlies bekopen. Zijn broer Dirk zette deze verliespunten weer recht door zijn partij vervolgens te winnen waardoor de tussenstand op 12-2 kwam te staan.


Marijke Koers en Jeroen Schakel kende beide een moeizame partij en besloten uit tactische overwegingen om in het eindspel geen onnodig risico te lopen en boden remise aan. De overwinning van Harm Jan van Rees zorgde voor een 16-4 einstand.


Met deze ruime overwinning heeft De Kroonschijf met succes de tweede plaats in de competitie verdedigt. Het houdt een minieme voorsprong over van drie bordpunten op de nummer drie, RDC Rijnsburg en heeft dus recht op het spelen van promotie / degradatiewedstrijden.


Mocht De Kroonschijf de promotiewedstrijd tegen Leids Damgenootschap winnen, promoveert het naar de 1e klasse.

------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf stijgt naar 2e plek


Brandwijk - Op zaterdag 25 januari heeft De Kroonschijf goede zaken gedaan in de 2e Klasse van de Nationale Competitie door te winnen van DC Scheveningen. Doordat titelkandidaat RDC Rijnsburg punten liet liggen, stijgt De Kroonschijf naar de 2e plaats en vergroot hiermee de kans op het spelen van promotie/degradatiewedstrijden.


Al vroeg in de middag kwam De Kroonschijf op voorsprong doordat Dirk Kwakernaak van zijn tegenstander wist te winnen. Het duurde vervolgens geruime tijd voordat de eerstvolgende partij een uitslag kende, het was Martin Nederlof die de voorsprong uitbreidde naar 4-0.


Ondanks deze comfortabele tussenstand en ondanks dat de tegenstander op papier een stuk zwakker was, hadden een aantal spelers van De Kroonschijf het erg zwaar. Ton Maasland kon niet slagen met zijn aanvallende spelstijl, Jeroen Schakel zag een slagzet over het hoofd en Bert Kooij zag ook de winst niet zitten. Uiteindelijk eindigde deze partijen in remise.


De bezorgde blikken verdwenen op het moment dat zowel Marijke Koers als Mari Dame en Arie van Genderen hun partij wisten te winnen. Met een 13-3 tussenstand was De Kroonschijf zeker van de winst en leek een grote overwinning naderbij.


Het lukte Harm Jan van Rees echter niet om zijn sterkere positie op het bord in zijn voordeel om te buigen. Een slecht eindspel bezorgde hem zelfs een nederlaag. Ook Dirk van Genderen wist zijn voordelige situatie niet uit te buiten en hij moest uiteindelijk genoegen nemen met remise. De einduitslag werd bepaald op 14-6.

------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf blijft winnen


Brandwijk - Op zaterdag 11 januari heeft De Kroonschijf een overtuigende overwinning geboekt op Van Stigt Thans 3. Door de overwinning klimt het team naar de derde plaats in de 2e klasse van de Nationale Competitie. Alleen door een misstap van de koplopers bestaat er nog een kans op het spelen van de nacompetitie.


Het beloofde een zware middag te worden voor de spelers van De Kroonschijf gezien de hogere ratings van de tegenstanders. Dit bleek voor Ton Maasland geen reden om vol voor de aanval te kiezen. Zijn tegenstander wist hier niet mee om te gaan met een damslag voor Maasland als gevolg. Het eindspel werd vakkundig uitgespeeld waardoor de voorsprong voor De Kroonschijf een feit was.


De voorsprong werd uitgebreid door remises van Bert Kooij, Marijke Koers, Arie van Genderen en Teus Stam.


Mari Dame koos zoals gewoonlijk voor de aanval via de vleugel. Zijn tegenstander wist zich geen raad met de complexe situatie op het bord en moest toezien hoe Dame een schijf voorsprong behaalde. Dit voordeel bleek voldoende te zijn voor de winst en de uitbreiding van de voorsprong van De Kroonschijf.


De remises van Martin Nederlof en Jeroen Schakel en een knappe winstpartij van Dirk van Genderen zorgde ervoor dat de overwinning voor De Kroonschijf binnen was. Harm Jan van Rees moest er hard voor knokken maar wist in een overmacht-eindspel zijn partij ook te winnen waardoor de eindstand werd bepaald op 6-14.

------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf verslaat Den Haag


Brandwijk - Op zaterdag 14 december heeft De Kroonschijf de uitwedstrijd tegen het 2e team van Den Haag gewonnen met 13-7 en blijft hierdoor staan op de 4e plaats in de tweede Klasse van de Nationale Competitie.


De dammiddag begon voor een aantal spelers van De Kroonschijf wat rommelig doordat ze verdwaald waren in het drukke Den Haag en hierdoor een kwartier te laat arriveerden. Deze valse start werd al snel goedgemaakt door de winstpartijen van Harm Jan van Rees en Jeroen Schakel.


Dat niet alle spelers het makkelijk hadden, bleek uit de blunder die Mari Dame maakte en dit met verlies moest bekopen. Ook Cees Kentie speelde een moeizame partij en uiteindelijk zeer tevreden zijn met remise. Marijke Koers kwam niet in haar ritme en kon niet anders dan de wedstrijd in remise te laten eindigen. Het gevolg was een 4-6 voorsprong.


Een knappe prestatie werd neergezet door Martin Nederlof. Zijn tegenstander was op papier een stuk sterker maar dat weerhield Nederlof er niet van om te kiezen voor de aanval. In het middenspel wist Nederlof een slagzet uit te halen met dam als resultaat. Zijn tegenstander hield het vervolgens nog even vol maar moest uiteindelijk de handdoek in de ring goeien.


Ton Maasland wist met een enorme slagzet dam te behalen, maar maakte het hierdoor voor zichzelf niet gemakkelijk. Uiteindelijk wist hij de partij te winnen en de tussenstand naar 4-10 te brengen. De remise van Menno Eijkelenboom zorgde er vervolgens voor dat de dammers uit de Alblasserwaard niet meer waren in te halen.


Arie van Genderen speelde een uitstekende partij tegen een op papier sterkere dammer. Een gelijkoppgaande strijd pakte in het eindspel goed uit voor Van Genderen die vervolgens een voordelige 4-om-2 stand wist neer te zetten. Dit was voldoende voor de winst.


Kees Brandwijk verloor zijn partij tegen één van de grootste jeugdtalenten van Nederland en zorgde hierdoor voor een 7-13 eindstand.

------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf ontsnapt


Brandwijk - Op zaterdag 30 november heeft De Kroonschijf een nipte 11-9 overwinning geboekt op DOS Delft en klimt hierdoor naar de 4e plaats in de tweede klasse van de Nationale Competitie.


Op papier leek het een makkelijke middag te worden voor de dammers van De Kroonschijf. Hier bleek echter geen sprake want al snel in de middag verloor Cees Brandwijk zijn partij. Deze achterstand werd gelukkig al vrij snel gelijk getrokken door de winstpartij Marijke Koers.


De gelijke tussenstand werd uitgebreid door de remises van Mari Dame, Dirk Kwakernaak, Jeroen Schakel en Bert Kooij. Ondanks het klasseverschil kregen zij het niet voor elkaar om hun partij te winnen. Tot overmaat van ramp verloor Arie van Genderen zijn partij toen hij een slagzet over het hoofd zag. De Kroonschijf keek tegen een 6-8 achterstand aan.


Op dat moment keerde het tij en kwamen de verlossende winstpartijen van Teus Stam en Martin Nederlof. Vervolgens nam Harm Jan van Rees geen risico en liet zijn partij vakkundig in remise eindigen waardoor de eindstand op 11-9 in het voordeel van De Kroonschijf werd bepaald.

------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf op dreef


Alblasserdam - Op zaterdag 16 november heeft het tiental van De Kroonschijf met 6-14 gewonnen van de Damvereniging Alblasserdam en stijgt hierdoor naar de vijfde plaats in de 2e klasse van de Nationale Competitie.


De middag begon rooskleurig omdat de tegenstander van Ton Maasland een foute berekening had gemaakt. Maasland wist deze blunder vakkundig te benutten met een snelle winst als gevolg. Ook Arie van Genderen damde een sterke partij en wist zijn tegenstander door middel van een slagzet op de knieën te krijgen.


Bert Kooij en Cees Brandwijk speelden remise en breidde hiermee de voorsprong uit tot 2-6.


Jeroen Schakel gaf met zijn aanvallende spelstijl zijn tegenstander geen schijn van kans. Op het moment dat Schakel een tweede dam wist te behalen gooide zijn tegenstander de handdoek in de ring. Ook Martin Nederlof wist zijn partij te winnen. In het eindspel deed zijn tegenstander een verkeerde zet waardoor Nederlof direct de volle punten opeiste.


De remises van Dirk van Genderen, Mari Dame, Teus Stam en Harm Jan van Rees zorgden ervoor dat de eindstand werd bepaald op 6-14.

------------------------------------------------------------------------------

Gelijkspel De Kroonschijf tegen koploper


Brandwijk - Op zaterdag 2 november heeft het team van De Kroonschijf gelijk gespeeld tegen de koploper RDC Rijnsburg 2. Het zakt hierdoor weg naar de 7e plaats in de 2e Klasse van de Nationale Competitie.


De tegenstander uit Rijnsburg had zich voorbereid op een zware zaterdagmiddag en had om die reden een aantal sterke reserverspelers meegenomen. De dammers uit Brandwijk moesten het dus opnemen tegen de koploper in de sterkst mogelijke vorm.


De middag begon niet goed voor De Kroonschijf met een verlies van Cees Brandwijk die een zeer sterke tegenstander trof. Deze achterstand bleef op de borden staan omdat de partijen van Bert Kooij, Harm Jan van Rees, Arie van Genderen, Jeroen Schakel en Dirk Kwakernaak in remise eindigden.


Marijke Koers wist op knappe wijze haar tegenstander te verslaan en bracht hierdoor de tussenstand weer in evenwicht. De overige partijen van Dirk van Genderen, Martin Nederlof en Mari Dame eindigden uiteindelijk ook in remise waardoor de eindstand werd bepaald op 10-10.

------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf kan titel vergeten


Hazerswoude - Op zaterdag 19 oktober heeft het tiental van De Kroonschijf verloren van het tweede team van Samen Sterk uit Hazerswoude. Met een tweede nederlaag op zak lijkt de titel verder weg dan ooit.


Op papier was de tegenstander van De Kroonschijf een stuk zwakker, maar daar was op de borden weinig van te merken. Martin Nederlof was de eerste die daar getuige van was. Een voor hem vertrouwde opening veranderde door middel van een slagzet in een schijf achterstand. Deze wist hij niet terug te veroveren met verlies als gevolg. Ook Menno Eijkelenboom vergaloppeerde zich en ook hij kwam een schijf achter. Ondanks dat hij nog een dam wist te behalen verloor hij de partij.


Teus Stam en Cees Kentie lieten daarentegen hun tegenstanders alle kanten van het bord zien en wisten door hun winstpartijen de achterstand om te buigen in een 4-4 tussenstand.


Het zat de dammers uit de Alblasserwaard echter niet mee want Harm Jan van Rees en Arie van Genderen maakten een grote blunder en zagen beide hun partij in verlies eindigen. De 8-4 achterstand werd nog enigszins verzacht doordat Jeroen Schakel zijn partij wist te winnen. Maar doordat de laatste partijen van Marijke Koers, Dirk van Genderen en Dirk Kwakernaak in remise eindigden, werd de eindstand bepaald op 11-9 in het nadeel van De Kroonschijf.


Met 2 punten uit 3 wedstrijden staat De Kroonschijf 7e in de 2e Klasse van de Nationale Competitie.

------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf wint van DC Dordrecht 2


Brandwijk - Op zaterdag 5 oktober heeft het tiental van De Kroonschijf haar wedstrijd in de Nationale Competitie tegen het tweede team van Damclub Dordrecht met 12-8 gewonnen.


Ondanks dat de club uit Dordrecht op papier een stuk zwakker was, maakten ze het de dammers uit De Molenwaard behoorlijk lastig. De middag begon namelijk niet goed door de verliespartijen van de broers Menno en Thijs Eijkelenboom. Gelukkig wisten Harm Jan van Rees en Koers hun partij in winst om te buigen waardoor de tussenstand op 4-4 werd gezet.


De fortuinlijke Teus Stam wist na een zware partij te profiteren van een foutje van zijn tegenstander met winst als gevolg en een 6-4 voorsprong. Deze werd geprolongeerd door remises van Jeroen Schakel, Dirk Kwakernaak, Martin Nederlof en Arie van Genderen.


In een spannend eindspel wist Mari Dame de wedstrijd vakkundig in zijn voordeel te beslissen en haalde hiermee de punten binnen die De Kroonschijf de 12-8 eindzege bezorgde.

------------------------------------------------------------------------------

Domper voor De Kroonschijf


Oudenbosch - Op zaterdag 28 september heeft het tiental van De Kroonschijf haar eerste wedstrijd in de Nationale Competitie met 11-9 verloren van De Variant uit Oudenbosch.


Op voorhand was al duidelijk dat De Variant samen met De Kroonschijf de grootste titelkandidaten zouden zijn. De Kroonschijf nam de wedstrijd daarom ook zeer serieus en de beste spelers van de club werden opgetrommeld om in Oudenbosch achter de borden te verschijnen.


De middag begon rooskleurig met een remise van Cees Kentie en een winst partij van de sterspeler van De Kroonschijf Jan Peter Patist. De voorsprong werd gehandhaafd door remises van Cees Brandwijk, Jeroen Schakel en Martin Nederlof.


De winst leek steeds meer naderbij te komen doordat de sterkste spelers van De Variant heel kanp op remise werden gehouden door Dirk van Genderen en Mari Dame.


Maar met de tussenstand van 6-8 ging het helemaal mis. Onverwacht werd door respectievelijk Arie van Genderen als Harm Jan van Rees een foutje gemaakt. De partijen die minimaal remise moesten opleveren werden verloren. En tot overmaat van ramp wist Marijke Koers haar partij net niet te winnen en moest ze genoegen nement met remise. Het gevolg is een 11-9 eindstand en al na de eerste ronde een achterstand op de koploper.


Copyright 2019 © All Rights Reserved