2016-2017


Nationale Competitie


Nationale Competitie 2016/2017

Klik HIER voor de actuele ranglijsten: Team 1 en 2 (Eerste Klasse C) / Team 2 (Tweede Klasse E)


De Kroonschijf Denk en Zet mist promotie

Nacompetitie: 04-03-2017


Hardinxveld-Giessendam – Als je wilt winnen dan moet je scoren. Dat geldt ook bij het dammen. De Kroonschijf Denk en Zet verzuimde zaterdag in het promotieduel tegen DC Heerenveen een paar goede kansen en leed een nipte 9-11 nederlaag. 


Vooral Kees Brandwijk zal zich deze middag heugen. Zijn tegenstander gooide direct na de opening al de knuppel in het hoenderhok met een systeem dat in de damdogmatiek bekend staat als ‘Partie Bonnard’. Hij bediende zich echter van een wat ketterse versie en Brandwijk kreeg in het ingewikkelde vervolg goede kansen. Maar ook hij ging dwalen en uiteindelijk, voor het eerst in dit seizoen, ten onder. Harm Jan van Rees beet even later ook in het stof doordat hij in een venijnig zetje trapte. Peter Hartog, Peter de Hek en vooral invaller Jan Peter Patist hadden het beste van het spel, maar konden alle drie niet doordrukken. Wim Kalis en Cor Westerveld slaagden daar even later wel in en beiden bekroonden hun prima positionele partij met een overwinning.


Bij de 7-7 tussenstand waren nog 3 borden actief. Ad de Hek met uitstekende perspectieven, Jeroen Schakel in een wat lastige maar houdbare positie en Piet Trapman, die aan een Friese verwurging was ontsnapt en inmiddels ook goede vooruitzichten had. De Hek kon geen sluitende winstgang vinden moest in remise berusten. Schakel kon in tijdnood de nooduitgang niet vinden en incasseerde een nul. Piet Trapman ten slotte was weliswaar het eerste op de damlijn maar zijn opponent had ook een doorlopertje, waardoor er niet meer dan remise in zat.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


De Kroonschijf Denk en Zet wint ook slotduel

Ronde 11: 11-02-2017


Culemborg - Met een 13-7 overwinning op DEZ Culemborg hebben de dammers van Kroonschijf Denk en Zet de 2e plaats in de 1e Klasse C veilig gesteld en de competitie in stijl afgesloten. Over 2 weken wacht nog een promotieduel voor een plaats in de nationale hoofdklasse. De tegenstander is het eerste team van Heerenveen.


De Alblasserwaarders moesten het deze keer zonder kopman Wim kalis stellen. Invaller Eef Stam kweet zich echter goed van zijn taak en haalde al na 2 uur dammen uit met een winnende damcombinatie. Daarna sloeg het remisevirus toe met eentjes van achtereenvolgens Piet Trapman, Cor Westerveld, Ad de Hek, Arie van Genderen, Peter Hartog en Peter de Hek. Met fraaie positionele zeges van Cees Brandwijk en Jeroen Schakel werd de marge verder uitgebouwd. Harm Jan van Rees deed nog een laatste duit in het goed gevulde remisezakje, waarmee de eindstand op 13-7 werd gebracht.


Degradatie voor 2e team


Brandwijk - Het tweede team van De Kroonschijf Denk en Zet heeft rechtstreekse degradatie niet kunnen voorkomen. Tegen het sterke EAD Asten werd met 8-12 verloren waardoor het team volgend seizoen uit zal komen in de 2e Klasse.


Vooraf was duidelijk dat enkel winst op EAD Asten voldoende zou zijn om rechtstreekste degradatie te voorkomen. Een niet eenvoudige opgave aangezien het team van de tegenstander op papier sterker was.


Met opgeheven hoofd boden de dammers van De Kroonschijf DEZ lange tijd weerstand. Met knappe winstpartijen van Teus Stam en Marijke Koers werden de verloren partijen van Jonathan Mentink en Martin Nederlof glad getrokken. De remises van Dirk Kwakernaak, Ton Maasland, Gert Trapman en Joop Kwakernaak zorgden halverwege de middag voor een 8-8 tussenstand. Helaas moesten de dammers van De Kroonschijf DEZ op dat moment de handdoek in de ring gooien. Mari Dame en Gerrit Ritmeester verloren hun partij waardoor de eindstand werd bepaald op 8-12.


3e team onderuit in Heerlen


Heerlen - Het derde team ging hard onderuit in Heerlen. Van DIOS Eureke werd verloren met 16-4 waarbij de punten werden behaald door Bert Kooij, Sipke Veenstra en Wilco Stam. Laatstgenoemde zette een knappe prestatie neer door te winnen van een veel sterkere tegenstander. Het derde team van De Kroonschijf DEZ eindigt de competitie op een gedeeld 9e positie.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nacompetitie voor De Kroonschijf Denk en Zet

Ronde 9: 11-02-2017


Bleskensgraaf – Een 9-9 tussenstand, als enige nog bezig zijn, het halve dorp nagelbijtend om je bord en dan winnend toeslaan. Elke dammer droomt ervan. Harm Jan van Rees deed het echt, afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen Dammers Uit Oost. In een ingewikkelde stelling hield hij het hoofd koel en scoorde het beslissende tweetje voor Kroonschijf Denk en Zet.


Na remises van Wim Kalis en Ad de Hek zette Peter Hartog zijn ploeg op voorsprong. Deze werd geconsolideerd met degelijke puntendelingen van Martin Nederlof, Peter de Hek, Jeroen Schakel, Cor Westerveld en Dirk van Genderen. Maar toen sneuvelde Piet Trapman en was het weer gelijk. Met de beslissende zege van Harm Jan van Rees is, met nog één wedstrijd te gaan, een plaats in de nacompetitie definitief veilig gesteld.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Scherpe varianten bij De Kroonschijf Denk en Zet

Ronde 10: 04-02-2017


Bleskensgraaf – Ongekend fel was zaterdagmiddag de strijd tussen de dammers van Kroonschijf Denk en Zet en ADG Amersfoort. Slechts één partij eindigde in een min of meer vreedzame remise. De rest werd tot de laatste snik uitgevochten. Met de uiteindelijke 13-7 winst is het promotievarkentje nog niet gewassen, maar een plaats in de nacompetitie kan de Alblasserwaarders nauwelijks meer ontgaan.


De enige puntendeling van de middag werd na krap 3 uur dammen door Ad de Hek genoteerd. Dirk van Genderen had zich al vrij vroeg een houtje laten ontfutselen, maar hij compliceerde de stand zodanig dat zijn opponent de draad helemaal kwijtraakte en een fatale dam kreeg opgediend. De voorsprong ging weer verloren toen Peter de Hek een slagzet te slikken kreeg en direct kon opgeven. Daarna ging het snel en brachten Arie van Genderen, Cees Brandwijk – wat is hij in vorm – en Wim Kalis hun ploeg op een 9-3 voorsprong. Door nederlagen van Jeroen Schakel (positioneel) en Harm Jan van Rees (verraderlijk slagzetje) kwamen de Amersfoorters echter weer dichtbij. Alleen Peter Hartog en Piet Trapman waren nog bezig. Hartog stond goed en hij maakte het fraai af, waardoor de teamoverwinning zeker was. Trapmans denkkaarsje was na vierenhalf uur dammen echter zo goed als opgebrand, maar toen zijn tegenstander niet best voortzette, flakkerde het nog een keer, hetgeen voldoende was voor de winst.


Een fraaie zege, die na afloop werd gevierd met een vorstelijk buffet bij de Chinees. Ook hier verschenen de scherpste varianten op de borden. Als de opgedane vitaminen hun werk goed doen, moet de lastige thuiswedstrijd tegen Dammers uit Oost aanstaande zaterdag ook gewonnen kunnen worden.


Eerste punt voor tweede team


Het tweede team speelde tegen DEZ2 uit Culemborg een belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie. Met de wetenschap dat met winst rechtstreekse degradatie voorkomen zou kunnen worden, begonnen de dammers uit de Alblasserwaard gretig aan de wedstrijd.


Cor Westerveld toonde het goede voorbeeld door zijn partij te winnen. Marijke Koers volgde dit voorbeeld waardoor er een ongekende 4-0 op de borden stond. Helaas wist Ton Maasland geen vuist maken en verloor. Ditzelfde gold voor Martin Nederlof waardoor de stand weer gelijk getrokken was.


De overige partijen eindigden allen in remise waardoor er aan het einde van de middag een 10-10 als einduitslag werd genoteerd. Met dit gelijkspel blijft het tweede team van De Kroonschijf Denk en Zet laatste op de ranglijst en heeft het met nog 1 wedstrijd voor de boeg nog 1 kans om rechtstreekse degradatie te voorkomen.


Winst voor derde team!


Na overwinning op GDC een aantal weken geleden werd er wederom gewonnen. Ditmaal was het tweede team van DIOS/Eureka die op een nederlaag werd getrakteerd. Met winstpartijen van Thijs Eikelenboom, André de Raad, Jan Alting en remises van Wim Buijk, Wilco Stam, Dirk Kwakernaak, Bert Kooij en Cees de Jong werd er een keurige 11-9 overwinning geboekt. Met nog 1 wedstrijd voor de boeg staat het derde team van De Kroonschijf Denk en Zet op een gedeelde 9e positie in de 2e Klasse van de Nationale Competitie.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ruime zege Kroonschijf Denk en Zet

Ronde 8: 21-01-2017


Gorinchem - Het was niet de kou, die de spelers van Kroonschijf Denk en Zet zaterdagmorgen deed huiveren. Nee, het was tegenstander Rivierendammers. Een onberekenbare ploeg, die dit seizoen al een aantal verrassende uitslagen had neergezet. De angst van de Alblasserwaarders bleek onterecht. Aan het eind van de middag prijkte er een 13-7 overwinning op het scorebord.


Na remises van Harm Jan van Rees en Peter de Hek zette Cees Brandwijk zijn ploeg op voorsprong met een knappe offervariant. Peter Hartog vergrootte de marge met een degelijke positionele overwinning. De Gorcummers kwamen dichterbij toen Dirk van Genderen zich verkeek en op moest geven. Piet Trapman en Ad de Hek damden zich beiden wat moeizaam naar een punt, waardoor de tussenstand op 8-6 kwam. Intussen had Wim Kalis ruim overwicht verkregen. Tijdnood speelde hem parten, maar hij slaagde er in zijn voordeel te verzilveren: 10-6. Joop Kwakernaak leek tegen een nederlaag op te lopen. Het eindspel bevatte echter nog een minuscuul remisegaatje, waardoor hij kon ontsnappen. Als laatste was het Jeroen Schakel die een hevig spartelende bliek wist binnen te halen. Met deze fraaie 13-7 zege blijft De Kroonschijf Denk en Zet in de race voor een promotieplaats.


Nederlaag 2e team


Het tweede team van Kroonschijf Denk en Zet kreeg de wind van voren tegen de dammers van ADG Amersfoort. Van te voren was bekend dat het een zware middag zou worden maar dat halverwege de middag een 11-1 achterstand op de borden zou staan had niemand verwacht. Uiteindelijk werden er nog een aantal remises gespeeld waardoor de dammers naar de Alblasserwaard afdropen met een 15-5 nederlaag.


Eerste punten voor 3e team


Door de eerste overwinning van het seizoen te boeken is de eer gered voor het 3e team van Kroonschijf Denk en Zet. Het tweede team van GDC werd met 11-9 verslagen en het team stijgt naar de 10e plaats in de 2e Klasse van De Nationale Competitie. Lees meer over deze strijd in de damblog van Gerjan de Vries op onze facebookpagina.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Machtsgreep Kroonschijf Denk en Zet afgeslagen

Ronde 6: 26-11-2016


Bleskensgraaf – Een schrikbewind, zo zou je het optreden van de dammers van Constant Charlois kunnen noemen. Met 5 overduidelijke zeges in evenzoveel wedstrijden op zak kwam de koploper zaterdag op bezoek bij De Kroonschijf Denk en Zet, dat op de ranglijst de tweede plaats bezet. De thuisclub, met een aanzienlijk lager ratinggemiddelde maar met slechts één puntje achterstand op de ranglijst, trok ten strijde met maar één doel: machtsovername. Toen de kruitdampen na bijna vijf uur dammen waren opgetrokken, toonde het geblakerde scorebord echter een 9-11 nederlaag.


Met remises van Peter de Hek, Arie van Genderen, Ad de Hek en Harm Jan van Rees ging het gevecht tot halverwege de middag gelijk op. De eerste puntendeling kwam vrij soepel tot stand, de volgende drie pas na het vergieten van het liters denkzweet. Toen kwamen de klappen. Jeroen Schakel en Piet Trapman waren in het defensief gedrongen en sneuvelden na een strijd die vier uur had geduurd. Kees Brandwijk bracht weer hoop in de Alblasserwaardse harten. Hij velde zijn tegenstander met een gericht schot, net toen deze zelf wilde toeslaan. Bij een 6-8 achterstand was nog van alles mogelijk. Dirk van Genderen stond weliswaar onder druk, maar zijn positie leek houdbaar en hij had al vaker grote vindingrijkheid getoond. Wim Kalis en Peter Hartog hadden beiden dominante posities ingenomen. Helaas bezweek Van Genderen onder de druk en moest Kalis in remise berusten, waardoor de tussenstand 7-11 werd. Een duidelijke zege van Hartog verzachtte de nederlaag uiteindelijk nog enigszins.


Met nog 4 wedstrijden voor de boeg is het vrijwel zeker dat het kampioenschap dit seizoen naar Constant Charlois gaat. De Kroonschijf Denk en Zet zal zich moeten richten op de tweede plaats, met promotiemogelijkheden via de nacompetitie.


Nipt verlies 3e team


Het derde team ging vol voor de winst tegen het gehavende Dammend Tiburg 3 CT. Een speler die niet op kwam dagen zorgde al direct voor een 2-0 voorsprong. Helaas werd deze voorsprong niet verder uitgebreid, Klaas de Keizer en Bert Kooij zagen hun partijen verloren gaan.


Ondanks de achterstand bleven de spelers uit de Alblasserwaard vechten voor punten. Met remises van Thijs Eijkelenboom, Dirk Kwakernaak, Cees de Jong en Wim Buijk kwam de stand halverwege de middag te staan op 6-8. André de Raad was degene die de spanning weer volledig terugbracht doordat hij zijn partij door een lokzet winnend wist af te sluiten. Met een 8-8 tussenstand was alles nog mogelijk.


In de resterende partijen zat het de spelers van De Koonschijf Denk en Zet niet mee. Ton van Houwelingen ging strijdend ten onder en Jan Alting moest genoegen nemen met remise. Een 9-11 nederlaag was het resultaat en het team wacht nog steeds op de eerste punten van het seizoen.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


De Kroonschijf Denk en Zet blijft winnen

Ronde 5: 12-11-2016


Lunteren - Toen Wim Kalis al vroeg in de middag zijn partij wist te winnen leek er voor De Kroonschijf DEZ geen vuiltje aan de lucht. Maar ondanks deze voorsprong werd al snel duidelijk dat de dammers van De Kroonschijf niet achterover konden gaan leunen. Het tweede team van DES Lunteren legde zich namelijk niet zomaar neer bij een nederlaag.


De strijdlustigheid van DES Lunteren werd zichtbaar toen een foutje van Peter de Hartog werd afgestraft en zijn tegenstander een dam wist te halen. Peter vocht zich terug in de wedstrijd en winst uiteindelijk een remise uit de strijd te slepen. Ook op andere borden werden zware strijden gestreden en kwam er geen winnaar uit de bus. Zo speelden Arie van Genderen, Jonathan Mentink, Ad de Hek, Kees Brandwijk, Harm Jan van Rees en Cor Westerveld remise.


Met een 7-9 voorsprong leek de overwinning voor het team aanstaande maar Jeroen Schakel had een zware partij. Een een remise was voor hem het hoogsthaalbare en deze leek hem in het eindspel door de vingers te glippen. Met een offer op het juiste moment redde hij de situatie en hield hij een punt over aan de wedstrijd.


Peter de Hek wist zich verzekerd van een remise maar nam daar geen genoegen mee. Toen alle spelers al aan de bar de partijen aan het analyseren waren, zocht Peter tot laat in de middag naar de overwinning. Deze inspanning bleek tevergeefs waardoor hij genoegen moest nemen met remise. Het welverdiende punt zorgde overigens wel voor de 9-11 overwinning van het team en staat hiermee op een 2e plaats in de 1e Klasse van de Nationale Competitie.


Nederlagen voor 2e en 3e team


Het tweede team kende een zware middag tegen titelkandidaat Constant Charlois en verloor met 15-5. Knappe prestaties werden er neergezet door Martin Nederlof, Joop Kwakernaak en André de Raad die punten scoorden tegen zeer sterke tegenstanders.


Het derde team had geen schijn van kans tegen de dammers van D’Amaterus en keerden met een 16-4 nederlaag huiswaarts. Een sterke prestatie werd geleverd door Ralph de Jager die zijn partij tegen een veel sterkere tegenstander wist te winnen.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


De Kroonschijf Denk en Zet moeizaam naar winst

Ronde 4: 29-10-2016


Bleskensgraaf – Een makkie zou het niet worden, thuis tegen Damcombinatie Nijmegen, daar waren de dammers van Kroonschijf Denk en Zet vooraf wel van overtuigd, maar ze maakten het zichzelf zaterdag wel erg moeilijk. Na bijna 5 uur dammen kon uiteindelijk toch nog een 11-9 overwinning worden genoteerd.


Terwijl buiten de zon uitbundig scheen, was er binnen aanvankelijk ook geen vuiltje aan de lucht. Ad de Hek kon na een sterke gespeelde positionele partij al na tweeënhalf uur dammen een tweetje noteren. Met remises van Jeroen Schakel en Dirk van Genderen bleef de voorsprong intact, maar toen kreeg Peter Hartog zomaar vanuit het niets een dam achter de oren. Hij speelde nog even door om een beetje te kunnen wennen aan de nederlaag, maar een half uurtje later was die definitief een feit. De daarop volgende puntendelingen van Wim Kalis, Kees Brandwijk en Dirk van Genderen bracht een 7-7 tussenstand op het scorebord.


Peter de Hek had intussen een mooie positie opgebouwd en hij wikkelde die bekwaam af naar winst: 9-7. Piet Trapman kreeg ook goede kansen, maar hij verkwanselde ze een voor een en moest genoegen nemen met remise. Aan Harm Jan van Rees de taak om het begeerde elfde punt binnen te brengen. Hij had een razend ingewikkelde partij achter de rug en stond volgens vriend en vijand vrijwel verloren. Van Rees had het echter allemaal goed bekeken en damde zich resoluut naar een punt. Met deze 11-9 overwinning handhaaft Kroonschijf Denk en Zet zich op de tweede plaats in de nationale eerste klasse.


Nederlagen voor 2e en 3e team


Het tweede team kende een zware middag tegen DES Lunteren 2 en verloor met 7-13. Het derde team bood de nodige weerstand tegen CEMA / De Vaste Zet 2 maar kon niet voorkomen ook met een 7-13 huiswaarts te keren.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


De Kroonschijf Denk en Zet met de schrik vrij

Ronde 3: 15-10-2016


Maastricht - Twee uur rijden naar Limburg, vijf uur dammen en dan met lege handen ook nog eens de lange weg naar huis. Je moet er niet aan denken. De dammers van Kroonschijf Denk en Zet wisten het zaterdag ternauwernood te voorkomen. Ze ontsnapten tegen het sterke Raes Maastricht met een benauwd 10-10 gelijkspel.


Al vrij vroeg in de wedstrijd ging het mis. Jonathan Mentink zag een eenvoudige wending over het hoofd en moest opgeven. Na een rustige remise van Peter de Hek was het Wim Kalis die zijn ploeg met een slagzet langszij bracht. Even later bekroonde Cees Brandwijk een sterke aanvalspartij met een elegante winst. De voorsprong was echter van zeer korte duur. Harm Jan van Rees tuinde in een lokzet en moest direct het vaantje strijken. Bij de 5-5 tussenstand zag het er niet best uit voor de Alblasserwaarders. Ad de Hek had een venijnige dam opgediend gekregen. Met hangen en wurgen wist hij er nog een puntendeling uit te slepen. Jeroen Schakel zat tegen een van de sterkste Limburgers. Menigeen zou dan kiezen voor de ‘catenaccio’, maar Schakel koos brutaal de aanval en damde zich naar een puntgave remise. Joop Kwakernaak probeerde in een lastige positie van alles, maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander naar dam doorbrak en beide punten opeiste.


Bij een 9-7 achterstand waren nu alleen Arie van Genderen en Piet Trapman nog bezig. Van Genderen had zijn sterke opponent de hele middag al geen duimbreed toegegeven en hij manoeuvreerde zich in een dun eindspelletje knap naar een punt: 10-8. Trapman had weliswaar licht voordeel, maar er moesten nog wel wat mijnen worden geruimd om aan de overkant te komen. Met 2 ruiltjes en een offer werd de klus geklaard en de 10-10 eindstand bereikt. Na dit zwaar bevochten gelijkspel staat Kroonschijf Denk en Zet nu op de tweede plaats.


Grote nederlagen


Zowel het tweede als het derde team van De Kroonschijf DEZ gingen kansloos ten onder tijdens de 3e ronde van de Nationale Competitie. Het tweede team verloor met 15-5 Damcombinatie Nijmegen en wacht nog steeds op het eerste punt in de competitie. Het derde team reisde net als het eerste team af naar Maastricht om het daar op te nemen tegen Limburg CT. Met een 3-17 nederlaag keerde de dammers uit de Alblasserwaard met de staart tussen de benen huiswaarts.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dammers gaan los tegen EAD Asten

Ronde 2: 01-10-2016


Hardinxveld-Giessendam – Een koppositie, die was voor de dammers van De Kroonschijf en Denk en Zet in de afgelopen jaren niet weggelegd. Nu ze in de nationale competitie hun krachten hebben gebundeld, gaat het echter van een leien dakje. Zaterdag wonnen zij ook hun tweede wedstrijd met grote cijfers. EAD Asten werd met een 14-6 nederlaag naar huis gestuurd.


Al na ruim 2 uur dammen kon er bescheiden – herrie is uit den boze als er nog partijen bezig zijn – worden gejuicht. Dirk van Genderen zorgde met een verwoestende slagzet voor een 2-0 voorsprong. Even later verdubbelde Jonathan Mentink de marge met een fraaie positionele zege. Met remises van Harm Jan van Rees, Arie van Genderen, Eef Stam en Ad de Hek verscheen een 8-4 tussenstand op het scorebord. Toen Peter Hartog er met een sluwe combinatie 10-6 van maakte en de posities op de overige borden veelbelovend oogden, was duidelijk dat het niet meer mis kon gaan. De enige vraag wie het matchpoint zou verzilveren. Het werd Piet Trapman die een ingewikkelde partij met een remise besloot. Peter de Hek had zijn tegenstander al de hele middag in een soort verwurging. Hij moest het secuur spelen, maar na 4 uur dammen had hij het voor elkaar en tikte zijn opponent af. Wim Kalis leek met sterk positioneel optreden op een eenvoudige zege af te gaan. In een eindspel met vijf winnende varianten koos hij echter voor nummer zes. En uitgerekend die werd remise. Soms is het damleven hard.


Raes Maastricht te sterk voor team 2


Het tweede tiental speelde een goede wedstrijd tegen Raes Maastricht, maar kon een 8-12 nederlaag niet voorkomen. Martin Nederlof scoorde als enige thuisspeler een tweetje. Daartegenover stonden 3 nederlagen. De overige spelers deelden de punten met de Limburgers.


 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


De Kroonschijf Denk en Zet wint van  2e team

Ronde 1: 17-9-2016


Bleskensgraaf - Op zaterdag 17 september 2016 heeft het 1e team van De Kroonschijf met 14-6 gewonnen van het 2e team van De Kroonschijf. Het team bekleed door deze overwinning de 2e plaats in de Eerste Klasse van de Nationale Competitie. Het 3e team kon niet voor een verrassing zorgen en ging met 7-13 ten onder tegen Heymans Excelsior 2.


Omdat zowel het 1e team als het 2e team van De Kroonschijf dit seizoen zullen uitkomen in dezelfde klasse was het onvermijdelijk dat beide teams elkaar zouden gaan treffen. De wedstrijd stond bovendien in het teken van de samenwerking tussen DEZ en De Kroonschijf welke er voor heeft gezorgd dat De Kroonschijf DEZ dit seizoen met maar liefst drie teams zal uitkomen in de Nationale Competitie.


Voorafgaand aan de onderlinge strijd had het 1e team op papier de beste kansen. Toch waren de spelers van beide teams zich er van bewust dat het 2e team niet kansloos was. Er werd daarom opgelucht adem gehaald door de spelers van het 1e team toen topspeler Wim Kalis zijn partij tegen Mari Dame wist te winnen. Laatstgenoemde maakte een vergissing met een desastreuse slagzet als gevolg. Dame besloot dit niet af te wachten en gaf zich gewonnen.


De voorsprong werd verder uitgebreid doordat Jonathan Menting zijn opponent Ton van Houwelingen wist te verslaan. Met remises van Harm Jan van Rees, Jeroen Schakel en Peter de Hek stond het 1e team al vroeg in de middag op een comfortabele 7-3 voorsprong.


Piet Trapman leek in zijn partij tegen Teus Stam niet direct voor de overwinning te gaan maar naarmate het eindspel naderde wist Trapman de overwinning naar zich toe te trekken en het 1e team op een 9-3 voorsprong te zetten. De remises van Ad de Hek en Kees Brandwijk zorgde er voor dat de overwinning naar het eerste team ging. De eindstand werd bepaald op 14-6 omdat Arie van Genderen korte mette maakte met Martin Nederlof en Marijke Koers een remise tegen André de Raad binnen sleepte.


Met deze ruime overwinning staat het 1e team op de 2e plaats in de Eerste Klasse en heeft nog alle kansen op het kampioenschap. Voor het 2e team zal het een lastig seizoen worden en lijkt handhaving het hoogst haalbare.


Nederlaag De Kroonschijf Denk en Zet  3


Het 3e team moest het in de eerste ronde opnemen tegen het sterkere Heijmans Excelsior 2. Voorafgaand aan de wedstrijd was duidelijk dat een grote nederlaag tot de mogelijkheden behoorde. De spelers van De Kroonschijf 3 leken lange tijd voor een verrassing te gaan zorgen daar er op menig bord flink weerstand werd geboden.


Halverwege de middag ging het mis en werd de ene na de andere partij verloren. Als eerst was het Wim Buijk die te onder ging en hieropvolgend waren het Ralph de Jager, Thijs Eijkelenboom, Jarno de Jager en Wilco Stam die een nul lieten noteren. Hierdoor stond het team met 0-10 achter en leek een grote nederlaag aanstaande.


De ommekeer werd gebracht doordat Adrie de Lange zijn tegenstander wist in te klemmen en voor een overwinning zorgde. Jan Alting volgde dit goede voorbeeld door zijn tegenstander middels een slagzet te verslaan. Piet van Essen liet vervolgens zien het dammen niet verleerd te zijn en liet een remise noteren. Met een 11-5 was een grote nederlaag afgewend en een verrassing leek aanstaande doordat Gerjan de Vries tegen de sterkste speler van Heijmans afstevende op remise. De onervarenheid van De Vries brak hem in het eindspel op waardoor hij teleurgesteld met lege handen huiswaarts keerde.


De sterk spelende Cees de Jong wist zijn partij te winnen en bepaalde zodoende de eindstand op 7-13. Ondanks de nederlaag kan het team tevreden terugkijken op een gezellige damdag.


Copyright 2019 © All Rights Reserved