2014-2015


Nationale Competitie


Nationale Competitie 2014/2015

Klik hier voor ranglijst


De Kroonschijf kampioen!


Maastricht - Op zaterdag 21 februari 2015 heeft De Kroonschijf het kampioenschap behaald in de 2e Klasse door te winnen in Maastricht van Limburg CT. De dammers van De Kroonschijf hebben een unieke prestatie neergezet door in het vijfde jaar dat het meedoet met de Nationale Competitie het kampioenschap te behalen en te promoveren naar de 1e klasse.


Voordat de wedstrijd begon was al duidelijk dat winst voldoende was voor De Kroonschijf om kampioen te worden. Er moest gewonnen worden van Limburg CT, een ploeg die op papier een stuk zwakker was.


De middag begon met een 0-4 voorsprong vanwege het niet komen opdagen van 2 spelers van de tegenstander. Een sportieve aderlating maar een geweldige start van de wedstrijd voor De Kroonschijf. De vliegende start werd versterkt door Jeroen Schakel en Martin Nederlof die al snel korte mette maakte met hun tegenstanders. De remise van Mari Dame zorgde voor een comfortabele 1-9 voorsprong.


Dirk van Genderen zag een slagzet over het hoofd en verloor hierdoor zijn partij. Voordat de twijfel toesloeg werden er op professionele wijze remises afgedwongen door zowel Cees Brandwijk, Bert Kooij en Harm Jan van Rees. Hierdoor werd het kampioenschap veilig gesteld! Tot slot zorgde Arie van Genderen met een knappe overwinning ervoor dat de eindstand werd bepaald op 6-14.


Na afloop van de wedstrijd namen de trotste dammers van De Kroonschijf de felicitaties en bloemen in ontvangst en trokken ze vervolgens Maastricht in om het kampioenschap te vieren.


Seizoen 2014-2015 samengevat

Het was voor De Kroonschijf het eerste seizoen in klasse 2E, een klasse met tegenstanders uit Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Al na een paar ronden bleek dat het niveau een stuk hoger lag dan klasse 2 D waar De Kroonschijf de voorafgaande seizoenen in had gespeeld. Dit hogere niveau sprak de dammers van De Kroonschijf aan en dat resulteerde in sterke prestaties.


De eerste ronden kwam De Kroonschijf ongeschonden uit de strijd en tegen titelkandidaat EAD Asten werd zelfs remise gespeeld. De titelaspiraties werden echter minder toen er van Roermond werd verloren. Ondanks deze tegenslag werd het hoge niveau behouden waardoor sterke tegenstanders zoals D’Amateurs en Eureka Heerlen werden verslagen. Het lukte De Krooschijf zelfs om alle resterende wedstrijden winnend af te sluiten.


Waar De Kroonschijf de sterkere tegenstander in het begin van de competitie trof, ontmoette de concurrentie elkaar vooral in het tweede helft van de competitie. Terwijl De Kroonschijf de wedstrijden bleef winnen, verloor de concurrentie punten. Hierdoor kroop De Kroonschijf gedurende de competitie omhoog op de ranglijst om uiteindelijke als 1e te eindigen.


De dammers van De Kroonschijf kijken terug op een spannend en sportief seizoen en kijken er naar uit om volgend seizoen in de 1e Klasse van de Nationale Competitie uit te komen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf koploper door monsterzege


Gorinchem - Op zaterdag 24 januari 2015 heeft De Kroonschijf een monsterzege geboekt op het 2e team van GDC. De dammers uit Gorinchem werden verslagen met 3-17 en door deze zege zijn de dammers van De Kroonschijf gestegen naar een gedeeld 1e positie in de 2e Klasse van de Nationale Competitie. In de komende weken zal duidelijk worden of De Kroonschijf voldoende (bord)punten overhoud om D’Amateurs uit Sint-Michielsgestel voor te blijven.


Vooraf was duidelijk dat winst op GDC verplicht was om in de race te blijven voor het kampioenschap en dat wellicht de bordpunten een belangrijke rol zouden gaan spelen. Een grote overwinning was dus gewenst.


De middag verliep echter zeer stroef aangezien zowel Bert Kooij als Cees Kentie niet verder kwamen dan remise en Dirk Kwakernaak op een schijf achterstand was gekomen.


Het tij keerde op het moment dat Martin Nederlof een talentvolle jeugdspeler wist te verslaan. Kwakernaak wist zijn schijf achterstand om te buigen in voordeel en wist zelfs de wedstrijd te winnen. Vervolgens wisten ook Jeroen Schakel, Mari Dame, Cees Brandwijk, Arie van Genderen en Teus Stam hun wedstrijd te winnen.


Door de remise van Harm Jan van Rees werd de eindstand bepaald op 3-17.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf nadert koploper


Brandwijk - Op zaterdag 10 januari 2015 heeft De Kroonschijf goede zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap door te winnen van Heijmans Excelsior uit Rosmalen. Doordat koploper Roermond tegen EAD Asten onderuit ging, zijn de dammers van De Kroonschijf de koploper tot 1 punt genaderd.


Op voorhand was duidelijk dat een overwinning noodzakelijk was om kans te blijven houden op het kampioenschap of promotie/degredatie duels. Ondanks de lage notering op de ranglijst van de tegenstander uit Rosmalen, waren de spelers van De Kroonschijf gewaarschuwd voor de indivuduele kwaliteiten van de tegenspelers.


Als vroeg in de middag werd er succes geboekt op de borden door Dirk Kwakernaak die in het middenspel een schijf voorsprong wist te behalen. Dit voordeel zette hij in het eindspel vakkundig om tot partijwinst. Het succes werd doorgezet door Teus Stam die wist te profiteren van een overmachtsituatie en de maximale punten naar zich toe trok. Door de remises van Cees Kentie, Mari Dame, Dirk van Genderen en Harm Jan van Rees stond De Kroonschijf op een comfortabele 8-4 voorsprong.


Martin Nederlof leek af te steven op een glorieuze overwinning, maar verloor de controle in het eindspel waardoor hij genoegen moest nemen met remise. De definitieve overwinning van het team werd binnengesleept door Jeroen Schakel die door middel van een forcing zijn tegenstander wist te overmeesteren.


Cees Brandwijk leek aan zijn partij een punt over te houden maar moest toezien hoe hij positioneel tekort kwam en de partij verloren moest geven. De voorsprong werd uiteindelijk nog uitgebreid doordat Arie van Genderen zijn tegenstander in het eindspel wist te verslaan en de eindstand op 13-7 wist te bepalen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf wint van Eureka Heerlen


Heerlen - Op zaterdag 13 december 2014 heeft De Kroonschijf de verre uitwedstrijd tegen Eureka Heerlen verdienstelijk gewonnen. Omdat de concurrentie punten liet liggen stijgen de dammers uit de Alblasserwaard naar de 2e positie in de 2e Klasse van de Nationale Competitie. Het behalen van de promotie/degredatie duels is hierdoor een stuk dichterbij gekomen.


De dammers van De Kroonschijf wisten dat het niet eenvoudig zou worden aangezien de tegenstander ‘Eureka Heerlen’ dit seizoen nog alle wedstrijden winnend wist af te sluiten. Ondanks dit gegeven kende De Kroonschijf een vliegende start doordat zowel Ton Maasland als Jeroen Schakel hun partij wisten te winnen. Met deze voorsprong kozen Mari Dame en Bert Kooij ervoor om hun partijen vroegtijdig in remise te laten eindigen waardoor al vroeg in de middag een comfortabele 2-6 voorsprong op de borden stond genoteerd.


Deze voorsprong werd uitgebreid doordat Cees Kentie zijn tegenstander geen schijn van kans gaf en de wedstrijd in zijn voordeel wist te beeindigen. Ook Martin Nederlof leek op een overwinning af te stevenen maar zijn slagzet gaf niet het gewenste resultaat waardoor de wedstrijd in remise eindigde.


Ondanks dat er een 3-9 voorsprong op de borden stond, waren de dammers van De Kroonschijf nog niet zeker van de dagwinst. Dat de strijd nog niet gestreden was bleek op het moment dat Arie van Genderen een slagzet over het hoofd zag en zijn partij moest opgeven. Cees Brandwijk ging tot het uiterste tegen de topspeler van Eureka Heerlen maar miste de remise in het eindspel waardoor hij met lege handen naar huis moest. Ook Teus Stam had het zwaar, hij wist tegen een telentvolle jeugdspeler niet verder te komen dan remise.


De definitieve winst werd door Harm Jan van Rees uit het vuur gesleept door zijn tegenstander te verslaan en bepaalde zo de eindstand op 8-12 in het voordeel van De Kroonschijf.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf verliest topper


Brandwijk - Op zaterdag 29 november 2014 is het de dammers van De Kroonschijf niet gelukt om tegen de koploper DC Roermond punten te behalen. Door tegenvallende prestaties van diverse spelers werd De Kroonschijf geconfronteerd met de eerste nederlaag van het seizoen. Het zakt hierdoor op de ranglijst naar de 4e plaats en de droom van het kampioenschap lijkt voorbij.


De middag begon dramatisch omdat op de borden waar juist de punten behaald moesten worden er puntverlies werd geleden. Dirk Kwakernaak en Cees Brandwijk verloren hun partij en Jeroen Schakel en Cees Kentie wisten hun partij niet te winnen en moesten genoegen nemen met remise. Het gevolg was een 2-6 achterstand welke tot overmaat van ramp nog groter werd toen ook Mari Dame met lege handen naar huis ging.


Zowel Arie Van Genderen als Dirk van Genderen troffen een sterke tegenstander en beide wisten met remise het maximale uit de strijd te slepen. Een knappe prestatie maar onvoldoende om de achterstand goed te maken. Omdat ook Teus Stam en Martin Nederlof remiseerden was de nederlaag van het team een feit. De eer werd gered door Harm Jan die de enige winstpartij aan de kant van De Kroonschijf liet noteren en de eindstand op 8-12 bepaalde.


De Kroonschijf zakt door het verlies naar de 4e plaats in de 2e Klasse van de Nationale Competitie. In de strijd om het kampioenschap is het afhankelijk geworden van de resultaten van andere verenigingen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Overwinning voor De Kroonschijf


Brandwijk - Op zaterdag 15 november 2014 hebben de dammers van De Kroonschijf een belangrijke overwinning geboekt op D’Amateurs uit Sint Michielgestel. Het klimt door deze overwinning naar de 2e plaats in de 2e Klasse van de Nationale Competitie.


Cees Brandwijk zorgde ervoor dat de middag een positief begin kende. Zijn tegenstander maakte het zichzelf namelijk erg moeilijk wat uiteindelijke een schijf voordeel voor Brandwijk opleverde. Vervolgens wist Brandwijk door middel van een ingewikkelde slagzet de wedstrijd vroegtijdig in zijn voordeel te beslissen. Het positieve sentiment kreeg een vervolg doordat Cees Kentie zijn partij wist te winnen. Omdat zijn tegenstander op papier een stuk sterker was, maakte dit het resultaat nog eens extra bijzonder.


De opgebouwde voorsprong werd echter teniet gedaan door de verliespartijen van Jeroen Schakel en Ton Maasland. De gelijke tussenstand werd vervolgens verder opgeschroefd naar 9-9 door remises van Wilco Stam, Arie van Genderen, Martin Nederlof, Mari Dame en Bert Kooij. Omdat de tegenstanders een hogere rating kenden, waren de remises een uitstekende prestatie.


De druk kwam op de schouders te staan van Harm Jan van Rees, want zijn uitslag was cruiciaal voor het eindresultaat van het team. Ondanks de druk wist Van Rees een eindspel in zijn voordeel te beslissen waardoor de eindstand werd bepaald op 9-11.


Door deze overwinning klimt De Kroonschijf naar de 2e plaats in de 2e Klasse van de Nationale Competitie. Over 2 weken komt Damclub Roermond op bezoek en aangezien deze vereniging nog zonder puntverlies is, belooft het een zware kluif te worden.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf toont veerkracht


Brandwijk - Op zaterdag 1 november 2014 hebben de dammers van De Kroonschijf een knappe prestatie neergezet door met 10-10 gelijk te spelen tegen titelkandidaat EAD Asten. Het stijgt hierdoor naar de derde plaats in de 2e klasse van de Nationale Competitie en heeft nog volop kansen op het kampioenschap.


De damdag begon dramatisch voor De Kroonschijf omdat diverse spelers een fout maakten. De blunder van Dirk Kwakernaak was nog in de opening van de wedstrijd en was zo desastreus dat hij de partij direct gewonnen gaf. Cees Brandwijk moest halverwege de partij toezien hoe zijn tegenstander een dam wist te behalen. Deze fout was niet recht te zetten waardoor ook deze partij als verlies de boeken in ging. Tot overmaat van ramp werd ook Martin Nederlof door eigen toedoen getrakteerd op een nederlaag. De remise van Bert Kooij zorgde halverwege de middag voor een 1-7 achterstand.


De spelers van De Kroonschijf beseften dat een nederlaag tegen EAD Asten een streep door de rekening zou zijn als het ging om de strijd om de titel. Op mening bord werd daarom vanaf dat moment wat meer risico genomen om zodoende de achterstand goed te maken.


Het was Jeroen Schakel die de inhaalrace inzette door zijn tegenstander op positioneel spel te overklassen en de wedstrijd te winnen. Vervolgens was het Teus Stam die door middel van een slagzet zijn wedstrijd wist te winnen. De tussenstand werd gelijk getrokken doordat Dirk van Genderen de winst pakte door zijn tegenstander in het Klassieke eindspel te overtroeven.


Ondanks dat Arie van Genderen en Mari Dame een zeer sterke tegenstander tegenover zich hadden zitten, wisten ze zich goed staande te houden. Op beide borden werd dan ook een verdienstelijke remise behaald. De tussenstand kwam hierdoor uit op 9-9.


Als laatst was het Harm Jan van Rees die in een Klassiek eindspel zijn tegenstander niet wist te verrassen met het offer van Dussaut en uiteindelijk tevreden moest zijn met remise. Hierdoor werd de eindstand bepaalt op 10-10.


De Kroonschijf bezet de 3e plaats in de 2e Klasse en blijft in de race om het kampioenschap.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nipte overwinning voor De Kroonschijf


Brandwijk - Op zaterdag 18 oktober 2014 heeft het tiental van De Kroonschijf een krappe overwinning geboekt op Lent 2. Het blijft hierdoor ongeslagen en heeft dus nog alle kans op het kampioenschap.


De dammers van De Kroonschijf reisden af naar Lent (net voorbij Nijmegen) met het doel om met de volle punten mee terug te komen. Al snel in de middag bleek dat het geen makkelijke middag zou worden en dat winst wellicht te hoog gegrepen was. Jeroen Schakel maakte namelijk een blunder in de opening en moest de partij gewonnen geven. Op dat moment stond ook Harm Jan van Rees een schijf achter met als gevolg dat ook hij zijn partij verloor. Tot overmaat van ramp stond ook Dirk van Genderen een schijf achter. In plaats van dat zijn tegenstander de wedstrijd naar zich toe trok, maakte ook hij een fout. Deze fout was desastreus voor hem waardoor Van Genderen alsnog de partij wist te winnen. De winstpartij van de zeer sterk spelende Cees Kentie zorgde voor een 4-4 tussenstand.


De tussenstand bleef door remises van Martin Nederlof en Teus Stam gelijk. Voor Nederlof was dit overigens een knappe prestatie aangezien hij de sterkste speler van de tegenstander trof. Vervolgens verloor Ton Maasland zijn partij, maar deze werd weer gecompenseerd door een sterk optreden van Dirk Kwakernaak. Hij wist positioneel zijn tegenstander onder druk te zetten waardoor hij de wedstrijd in het eindspel naar zich toe trok. Het gevolg was een 8-8 tussenstand.


De druk kwam op de schouders van Arie van Genderen en Cees Brandwijk. Beide spelers leken af te stevenen op een voordeelremise met als gevolg dat werd getracht om deze in winst om te zetten. Van Genderen had een zeer sterke tegenstander maar had toch de kans om de wedstrijd winnend af te sluiten. Bij het missen van deze kans waren ook de kansen op winst verdwenen waardoor hij uiteindelijk vrede moest hebben met remise.


In de partij van Cees Brandwijk leek alles erop dat de partij in remise zou eindigen. De tegenstander van Brandwijk kampte echter met tijdnood waardoor hij een aantal minder goede zetten deed. Brandwijk wist hier optimaal van te profiteren en ging er niet alleen met de persoonlijke winst vandoor maar hij zorgde ook voor de 9-11 overwinning van het team.


Met 2 gewonnen wedstrijden dit seizoen heeft De Kroonschijf een sterke start van het seizoen. De komende wedstrijden zullen bepalend zijn in de strijd om het kampioenschap aangezien de titelkandidaten EAD Asten en Damcombinatie D'Amateurs CT de tegenstanders zullen zijn.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Kroonschijf start met zege


Brandwijk - Op zaterdag 20 september 2014 heeft het tiental van De Kroonschijf haar eerste wedstrijd in de Nationale Competitie met 14-6 gewonnen van Damvereniging VBI 3.


De voorbereidingen van De Kroonschijf voor het komende seizoen waren dit jaar uitgebreider dan voorheen. Reden hiervoor was dat traditiegetrouw de dammers van De Kroonschijf een slechte start van de competitie meemaken. Daarbij komt dat De Kroonschijf dit seizoen moest starten met een wedstrijd tegen het gerenomeerde VBI uit Huissen; een grote vereniging met veel sterke spelers en grote talenten.


De middag begon zeer goed voor De Kroonschijf door snelle winstpartijen van Dirk Kwakernaak en Arie van Genderen en een remise van Sipke Veenstra. Zij troffen allen een jeugdig tallent van VBI aan als tegenstander. Door het verschil in ervaring wisten Van Genderen en Kwakernaak schijfwinst te realiseren en later de wedstrijd in winst om te zetten. Veenstra liet de winst glippen maar was uiteindelijk tevreden met remise.


Martin Nederlof trof in Leen de Rooij een zeer ervaren en vooral sterke tegenstander en moest toezien dat hij gedurende de partij in het nauw werd gedreven. Een schijf achterstand in het middenspel was een voorbode op het uiteindelijke verlies van Nederlof. De remises van Cees Kentie, Mari Dame en Wilco Stam zorgden halverwege de middag voor een tussenstand van 8-6.


De voorsprong van De Kroonschijf werd uitgebreid door de winstpartij van Jeroen Schakel. Door middel van een slagzet wist hij op 2 schijven winst te komen. Dit voordeel was voldoende om de wedstrijd uiteindelijk in winst om te zetten. De winst van Schakel werd vervolgd met een zege van Cees Brandwijk die hiermee de winst van De Kroonschijf op VBI veilig stelde.


De kers op de taart kwam op naam te staan van Harm Jan van Rees. In zijn partij leek hij voortdurend het betere van het spel te hebben, maar winst steeds dit voordeel niet uit te buiten. In het eindspel leek de wedstrijd dan ook op remise uit te lopen. Gedurende een zenuwslopend eindspel winst Van Rees op zeer knappe wijze de wedstrijd alsnog in zijn voordeel te beslissen. Hij bepaalde hiermee de eindstand op 14-6.

Copyright 2019 © All Rights Reserved