2013-2014


Ranglijst Onderlinge Competitie

Harm Jan van Rees clubkampioen!


Brandwijk – In de laatste ronde van de interne competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft koploper Harm Jan van Rees zijn partij gewonnen en is hierdoor voor de elfde keer in zijn damcarriere clubkampioen geworden. De concurrenten Arie van Genderen en Jeroen Schakel wisten ook hun partij in winst om te zetten, maar dit bleek niet voldoende te zijn om Van Rees van het clubkampioenschap af te houden.


Harm Jan van Rees koos in zijn partij tegen Sipke Veenstra met succes voor de omsingeling. Tijdens het middenspel werd duidelijk had Veenstra zich in een lastige situatie had gemanouvreerd en tot overmaat van ramp zag hij een slagzet over het hoofd. Dit leidde direct tot de winst en tevens het kampioenschap voor Van Rees.


Het verschil tussen Arie van Genderen en Piet van Rees werd in het eindspel duidelijk. Positioneel slechte schijven van Van Rees zorgde voor een positioneel overwicht voor Van Genderen met schijfwinst als gevolg. Dit leidde weer tot het behalen van een dam waarop Van Rees de hoop opgaf en zijn tegenstander feliciteerde met de winst. Van Genderen eindigt na een moeizame start van het damseizoen op de 2e plaats in de competitie met een minimale achterstand op de koploper Van Rees.


Jeroen Schakel en Menno Eijkelenboom kenden een gelijkwaarde stand, totdat laatsgenoemde een slechte afruil nam. Vanuit deze slechte positie bleef Eijkelenboom strijden voor een punt, maar tijdens een moment van onoplettendheid zag hij een slagzet over het hoofd. Dit leverde Schakel een dam op en uiteindelijk de winst. Hierdoor eindigt Schakel op een derde plaats in de algemene ranglijst met een minimale achterstand op de nummer één en twee.


Uitslagen:

S. Veenstra - H.J. van Rees 0-2

J. Schakel - M. Eijkelenboom 2-0

P. van Rees - A. van Genderen 0-2

K. de Keizer - D. Kwakernaak 2-0

A. Eijkelenboom - C. Kentie 0-2


------------------------------------------------------------------------------

Spanning ten top!


Brandwijk – Tijdens de een na laatste competitieronde van Damvereniging De Kroonschijf heeft koploper Harm Jan van Rees remise gespeeld tegen Dirk Kwakernaak waardoor de spanning in het algemeen klassement ten top is. Omdat de overige titelkandidaten Jeroen Schakel en Arie van Genderen hun partijen wisten te winnen, is de voorsprong van Van Rees op beide achtervolgers tot het minimum geslonken. De laatste ronde van de competitie zal beslissend zijn in de strijd om het clubkampioenschap.


Dirk Kwakernaak wist Van Rees te misleiden in de opening van de wedstrijd wat hem een schijf winst opleverde. Dit voordeel wist hij te behouden tot het einde van de partij en het leek erop dat het hem de winst zou opleveren. Zijn tijdgebrek weerhield hem er echter van de partij af te maken en Kwakernaak moest noodgedwongen akkoord gaan met remise.


In zijn partij tegen Jeroen Schakel liet Sipke Veenstra zichzelf vastzetten in de kettingstelling. Tot overmaat van ramp nam hij een verkeerde afruil wat hem twee schijven verlies opleverde. Toen hij bemerkte dat hij tevens positioneel verloren stond, gaf hij de partij gewonnen.


Arie van Genderen en Cees Kentie speelde een open partij waarin Van Genderen positioneel het voordeel leek te hebben. Dit voordeel leek hij te verzilveren in winst, maar wegens tijdgebrek kreeg Kentie de kans om de partij in remise te laten eindigen. Maar omdat Kentie een fout maakte, kon Van Genderen een slagzet uitvoeren wat hem alsnog de winst opleverde.


Uitslagen:

H.J. van Rees - D. Kwakernaak 1-1

S. Veenstra - J. Schakel 0-2

C. Kentie - A. van Genderen 0-2

T. Maasland - M. Nederlof 0-2

P. van Rees - T. Eijkelenboom 2-0

M. Eijkelenboom - A. Eijkelenboom 2-0

------------------------------------------------------------------------------

Van Rees loopt uit


Brandwijk - Op donderdag 10 april heeft koploper Harm Jan van Rees goede zaken gedaan in de strijd om het clubkamipoenschap door te winnen van Ton Maasland. Doordat Jeroen Schakel remiseerde tegen Dirk Kwakernaak vergroot Van Rees zijn voorsprong op de andere titelkandidaten.


Van Rees en Maasland hadden gekozen voor de Klassieke speelstijl en hielden elkaar lange tijd in evenwicht. Tot het eindspel leek remise de terechte uitslag, maar Van Rees nam daar geen genoegen mee. Na het nodige rekenwerk zag Van Rees winstkansen en benutte deze volledig door de partij te winnen.


In de partij tussen Jeroen Schakel en Dirk Kwakernaak kwam er in het eindspel pas spanning in de wedstrijd. Hierbij leek Schakel het voordeel te hebben door naar dam door te breken. Hij wist echter niet te voorkomen dat Kwakernaak datzelfde deed met remise als gevolg.


Arie van Genderen en Martin Nederlof kozen beide voor een vleugelaanval met een spannend middenspel als gevolg. De theoretische kennis van Van Genderen leek wat beter tot zijn recht te komen dan die van zijn tegenstander. In het eindspel wist Van Genderen zijn opgebouwde voordeel om te zetten in winst. Nederlof lijkt hierdoor af te haken in de strijd om het clubkamioenschap.


Met nog 2 wedstrijden voor de boeg zijn er nog 3 titelkandidaten over: Harm Jan van Rees, Jeroen Schakel en Arie van Genderen.


Uitslagen:

H.J. van Rees - T. Maasland 2-0

D. Kwakernaak - J. Schakel  1-1

A. van Genderen - M. Nederlof 2-0

P. van Rees - S. Veenstra 2-0

K. Brandwijk - K. Kentie 1-1

------------------------------------------------------------------------------

Koplopers verliezen punten


Brandwijk - Op donderdag 3 april hebben zowel koploper Jeroen Schakel als de nummer twee van de ranglijst Harm Jan van Rees punten laten liggen in de strijd om het clubkampioenschap. Omdat Schakel zijn partij verloor en Van Rees remiseerde, neemt Van Rees de leiding in het klassement weer over.


Schakel moest het opnemen tegen Martin Nederlof en wist tijdens het middenspel een klein positioneel voordeel te creëren. Dit voordeel werd tenietgedaan doordat hij later in de partij een slagzet over het hoofd zag. Nederlof bedacht zich geen moment en profiteerde optimaal door er met de winst vandoor te gaan.


De partij tussen Van Rees en Cees Kentie was een gelijkopgaande strijd tot het einde van het middenspel. Hierin liet Van Rees zijn kwaliteit zien en leek met zijn behaalde voordeel op de winst af te stevenen. Kentie gaf zich echter niet direct gewonnen en wist uiteindelijk remise uit de strijd te slepen.


Net als Martin Nederlof heeft Arie van Genderen inmiddels de aansluiting met de top weten te vinden. Met nog drie wedstrijden voor de boeg zijn er 4 kanshebbers op de titel. Het beloofd een spannend einde van het seizoen te worden.


Uitslagen:

M. Nederlof - J. Schakel  2-0

C. Kentie - H.J. Van Rees 1-1

A. van Genderen - D. Kwakernaak 2-0

P. van Rees - M. Eijkelenboom 2-0

T. Maasland - H. Eijkelenboom 2-0

------------------------------------------------------------------------------

Schakel pakt leiding


Brandwijk - Op donderdag 20 maart heeft Jeroen Schakel in de 14e ronde van de interne competitie de leiding overgenomen van Harm Jan van Rees. Van Rees speelde remise tegen Martin Nederlof en Schakel profiteerde hier optimaal van door te winnen van Ton Maasland. Schakel leidt met een kleine voorsprong, met nog 4 wedstrijden voor de boeg kan er nog van alles gebeuren.


Ton Maasland en Jeroen Schakel voor de Klassieke speelstijl. Beide partijen loerden op mogelijke slagzetten, maar zonder succes. De beslissing kwam pas in het eindspel, waar Schakel een klein voordeel had opgebouwd. Met nog weinig tijd op de klok wist hij dit voordeel om te zetten in winst.


Martin Nederlof en Harm Jan van Rees speelden beide voor de winst, waar de vleugelaanval de voorkeur van beide spelers leek te hebben. De wedstrijd ging gelijk op, maar gedurende het eindspel leek Van Rees de winst naar zich toe te trekken. Nederlof wist dit echter te voorkomen en kon een remise tenauwernood uit de strijd te slepen.


Kees Brandwijk liet zien dat zijn theoretische kennis op het gebied van vleugelspel van een hoog niveau is. Van Genderen speelde ogenschijnlijk een goede opening maar Brandwijk wist dam te behalen met een zorgvuldig voorbereide slagzet. Van Genderen gaf de strijd niet op en wist de dam ter heroveren. Vervolgens wist hij met een schijf achterstand alsnog remise te behalen.


Uitslagen:

J. Schakel - T. Maasland 2-0

M. Nederlof - H.J. Van Rees 1-1

K. Brandwijk - A. van Genderen 1-1

H. Eijkelenboom - K. Kentie 1-1

W. Stam - S. Veenstra 1-1

P. van Rees - C. Van Wijk 0-2

------------------------------------------------------------------------------

Schakel en Van Genderen in evenwicht


Brandwijk - Op donderdag 13 maart is de 13e ronde gespeeld van de Nationale Competitie van Damvereniging De Kroonschijf. Omdat Jeroen Schakel en Arie van Genderen remise speelde blijft de spanning om te snijden. Met nog 5 ronden te spelen blijft Harm Jan van Rees koploper met een minime voorsprong op Schakel.


De partij tussen Schakel en Van Genderen staat zoals altijd garant voor spektakel. Ditmaal kozen beide partijen voor een vleugelaanval met een complexe situatie als gevolg. Door een slechte afruil van Schakel wist Van Genderen in het middenspel op een schijf voorsprong te komen. Deze voorsprong bracht hem echter geen voordeel. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in remise.


Menno Eijkelenboom moest het opnemen tegen zijn opa Henk Eikelenboom. Met een sterk positiespel wist Menno zijn opa onder druk te zetten. Henk wist in het eindspel onder deze druk vandaan te komen en leek de wedstrijd zelfs naar zich toe te trekken. Dit lukte hem echter net niet waardoor beide partijen tevreden waren met een puntendeling.


Uitslagen:

J. Schakel - A. van Genderen 1-1

M. Nederlof - C. Brandwijk1-1

D. Kwakernaak - C. Kentie1-1

T. Maasland - S. Veenstra2-0

M. Eijkelenboom - H. Eijkelenboom1-1

IJ. Mourik - K. de Keizer1-1

P. van Rees - W. Stam2-0

------------------------------------------------------------------------------

Schakel nadert Van Rees


Brandwijk - In de strijd om het clubkampioenschap heeft Harm Jan van Rees op donderdagavond 27 februari punten laten liggen door remise te spelen tegen Arie van Genderen. Gedurende de partij leek het voordeel voor Van Rees te zijn, echter in het eindspel waren de rollen omgedraaid. Van Genderen kon de winst echter niet vinden waardoor beide partijen tevreden waren met remise.


De nummer twee van de ranglijst Jeroen Schakel had een enerverende partij tegen Cees Brandwijk. Een gedurfde opening van Brandwijk leek hem voordeel op te leveren, maar gedurende de partij bleek het tegenovergestelde waar te zijn. In het middenspel wist Schakel op een schijf voorsprong te komen en in het eindspel bleek dit voordeel voldoende te zijn voor de winst. Met deze overwinning heeft Schakel zijn achterstand op Van Rees in het algemeen klassement nagenoeg gedicht.


H. Eijkelenboom speelde een sterke partij tegen Piet van Rees. In het middenspel wist Eijkelenboom een schijf voordeel te behalen. In het eindspel leek dit niet voldoende voordeel te zijn voor de winst. Desondanks geloofde Eijkelenboom hier nog wel in en sloeg een remise aanbod af. Het bleek een terechte beoordeling want de winst ging uiteindelijk naar Eijkelenboom.


Uitslagen:

A. van Genderen - H.J. van Rees 1-1

C. Brandwijk - J. Schakel 0-2

C. Kentie - M. Nederlof 0-2

S. Veenstra - A. Eijkelenboom 1-1

H. Eijkelenboom - P. van Rees 2-0

D. Kwakernaak - T. Maasland 1-1

T. Eijkelenboom - K. van Wijk 2-0

------------------------------------------------------------------------------

Van Rees verslaat Brandwijk


Brandwijk - Op donderdagavond 20 februari heeft Harm Jan van Rees de koppositie in het algemeen klassement met succes verdedigd. Hij moest het opnemen tegen Cees Brandwijk die de aanval niet schuwde. Van Rees liet zich niet van de wijs brengen en kon in het eindspel de winst naar zich toe trekken.


De nummer twee van de ranglijst Jeroen Schakel moest het opnemen tegen Cees Kentie. In een klassiek opening deed Kentie een positioneel slechte zet, wat Schakel in het middenspel een schijf voorsprong opleverde. Dit schijf gaf in het eindspel de doorslag waardoor de winst naar Schakel ging.


Marijke Koers moest de partij tegen Dirk Kwakernaak al na 10 zetten opgeven omdat zij een slagzet over het hoofd zag. Kwakernaak speelde een vrij zeldzame opening en verwerkte hierin een slagzet naar dam, Koers vervolgens kende deze opening niet en trapte er met open ogen in. Aansluitend maakte Koers nog een blunder waarna zij de partij gewonnen gaf.


Piet van Rees liet in zijn partij tegen Anton Eijkelenboom weers eens waar zijn specialiteiten liggen door een dam te behalen middens een slagzet. Eijkelenboom herpakte zich sterk door de dam te veroveren en ging in het eindspel zelfs nog voor de winst. Dit was echter te hoog gegrepen waardoor hij met remise genoegen moest nemen.


Uitslagen:

H.J. van Rees - C. Brandwijk 2-0

C. Kentie - J. Schakel 0-2

A. van Genderen - S. Veenstra 2-0

M. Koers - D. Kwakernaak 0-2

M. Eijkelenboom - T. Maasland 0-2

A. Eijkelenboom - P. van Rees 1-1

------------------------------------------------------------------------------

Van Rees weer aan kop


Brandwijk - Op donderdagavond 13 februari heeft Harm Jan van Rees de koppositie in het algemeen klassement weer overgenomen van Kees Brandwijk door te winnen van Jeroen Schakel.


Van Rees nam geen enkel risico tegen Jeroen Schakel en koos een verdedigende spelstijl. Schakel had hier niet op gerekend en maakte vervolgens een opbouwende fout. Dit kostte hem in het middenspel een schijf verlies met als gevolg dat Van Rees de winst in het eindspel naar zich toe wist te trekken.


Broer en zus, Arie van Genderen en Marijke Koers moesten het tegen elkaar opnemen. Beide partijen gingen vol voor de winst met als gevolg een spectaculaire partij. Omdat er geen fouten werden gemaakt, belandde de partij in een ingewikkeld eindspel. Ook in deze fase van de wedstrijd kwam er geen winnaar uit de strijd waardoor remise de einstand werd.


Sipke Veenstra koos voor de aanval en belandde door een paar risicovolle zetten in een benarde situatie. Zijn tegenstander Martin Nederlof wachtte rustig af en trok de winst in het eindspel naar zich toe.


Uitslagen:

J. Schakel - H.J. van Rees 0-2

A. van Genderen - M. Koers 1-1

S. Veenstra - M. Nederlof 0-2

D. Kwakernaak - H. Eijkelenboom 1-1

T. Stam - T. Maasland 1-1

P. van Rees - K. de Keizer 1-1

------------------------------------------------------------------------------

Brandwijk wint van Koers


Brandwijk - Op donderdagavond 9 januari heeft Kees Brandwijk gewonnen van Marijke Koers en verstevigd hierdoor zijn koppositie in het algemeen klassement van de Onderlinge Competitie.


Het was Marijke Koers die koos voor de aanval en een sterk positie op het bord wist te creëeren. Een fout in haar opbouw zorgde voor een slagzet wat Kees Brandwijk een schijf winst opleverde. Dit voordeel wist hij vervolgens vakkundig uit te buiten met winst als gevolg.


Menno Eikelenboom speelde een sterke partij tegen Arjen Kwakernaak wat werd beloond met een schijf winst. Kwakernaak liet het er niet bij zitten en vocht zich terug in de wedstrijd. Uiteindelijk besloten beide partijen genoegen te nemen met remise.


Arie van Genderen lijkt zijn vorm weer te hebben hervonden en gaf zijn tegenstander Sipke Veenstra geen schijn van kans. Tot overmaat van ramp verloor Veenstra zijn concentratie in het eindspel waardoor Van Genderen de partij eenvoudig wist te winnen.


Kees Kentie en Jeroen Schakel kenden een rustige opening met veel afruilen. Het eindspel daarentegen bezorgde voor veel denkwerk voor beide partijen. Zowel Kentie als Schakel wisten door te breken naar dam waardoor de wedstrijd eindigde in remise.


Uitslagen:

M. Koers - K. Brandwijk 0-2

J. Schakel - K. Kentie 1-1

S. Veenstra - A. van Genderen 0-2

A. Eijkelenboom - D. Kwakernaak 0-2

M. Eijkelenboom - A. Kwakernaak 1-1

H.J. van Rees - M. Nederlof 2-0

K. de Keizer - W. Stam 0-2

IJ. Mourik - J. Blokland 2-0

P. van Rees - H. Eijkelenboom 0-2

------------------------------------------------------------------------------

Brandwijk nieuwe koploper


Brandwijk - Op donderdagavond 12 december heeft Kees Brandwijk de koppositie in de ranglijst van de Onderlinge Competitie overgenomen van Harm Jan van Rees door hem in een rechtstreeks duel te verslaan. Van Rees zakt door zijn tweede verlies op rij naar de vijfde plaats.


Zoals gewoonlijk koos Van Rees voor de aanval en dat leek ook ditmaal een succesvolle strategie. Een positioneel foutieve zet gaf Brandwijk de kans om de aanval van Van Rees onschadelijk te maken en zelf tot de aanval over te gaan. Het gevolg was dat Van Rees geen goede zetten meer over hield en de partij gewonnen moest geven.


Regerend clubkampioen Marijke Koers had het moeilijk tegen Jeroen Schakel. Desondanks kreeg ze in het middenspel de mogelijkheid om de partij naar zich toe te trekken. Ze zag dit echter over het hoofd en moest toezien hoe ze een schijf achter kwam te staan. Schakel wist dit voordeel echter niet uit te buiten waardoor de wedstrijd in remise eindigde.


Van Genderen liet zich verrassen door de ervaren Cees Kentie. Een gelijkopgaande strijd deed vermoeden dat de punten gedeeld zouden worden, maar een klein foutje van Van Genderen in het eindspel gaf Kentie de kans om de overwinning naar zich toe te trekken.


Uitslagen:

K. Brandwijk - H.J. van Rees 2-0

A. van Genderen - C. Kentie 0-2

J. Schakel - M. Koers 1-1

S. Veenstra - M. Eijkelenboom 2-0

H. Eijkelenboom - A. Eijkelenboom 1-1

D. Kwakernaak - M. Nederlof 0-2

A. Kwakernaak - K. de Keizer 2-0

W. Stam - P. van Rees 2-0

------------------------------------------------------------------------------

Schakel wint van Van Rees


Brandwijk - Op donderdagavond 21 november heeft koploper Harm Jan van Rees verloren van Jeroen Schakel. De aanvallend spelende Van Rees lukte het niet om Schakel van de wijs te brengen. Zijn spelstijl bracht hem zelfs in de problemen doordat hij zijn vooruitgeschoven schijven moeilijk kon verdedigen. Schakel wist hierdoor een schijf winst te behalen. De tijdnood van Van Rees zorgde vervolgens voor een foutieve zet, waardoor hij z’n eerste nederlaag van het seizoen niet kon voorkomen. Schakel stijgt naar de tweede plaats in de ranglijst van de Onderlinge Competitie.


Arie van Genderen en Martin Nederlof speelden een spectaculaire partij waarin beide kozen voor de flankaanval. De zeer complexe stand zorgde ervoor dat beide partijen veel bedenktijd gebruikten. Nederlof wist hier in het eindspel niet goed mee om te gaan met een foutieve zet als gevolg. Van Genderen wist dit vakkundig uit te buiten en eindigde de partij in zijn voordeel met een prachtige slagzet.


Cees Brandwijk en Ton Maasland leken eveneens op een flankspel uit te komen. Een grote afruil zorgde echter voor een totaal andere situatie waarin Maasland het voordeel leek te hebben. De geslepen Brandwijk liet hem echter in de val lopen waardoor een slagzet naar dam niet voorkomen kon worden. Maasland moest de partij uiteindelijk gewonnen geven.


Dirk Kwakernaak speelde een Klassieke partij tegen de jeugdige Menno Eijkelenboom. Beide partijen maakten geen fout waardoor een complex eindspel op het bord kwam te staan. Eijkelenboom kreeg de kans op de overwinning maar zag de winnende zet over het hoofd. Uiteindelijk eindigde de partij in remise.


Uitslagen:

H.J. van Rees - J. Schakel 0-2

D. Kwakernaak - M .Eijkelenboom 1-1

T. Maasland - C. Brandwijk 0-2

H. Eijkelenboom - A. Kwakernaak 2-0

K. de Keizer - P. van Rees 1-1

C. Kentie - M. Koers 1-1

M. Nederlof - A. van Genderen 0-2

A. Eijkelenboom - W. Stam 0-2

------------------------------------------------------------------------------

Topper eindigt in remise


Brandwijk - Op donderdagavond 7 november hebben titelhoudster Marijke Koers en koploper Harm Jan van Rees remise gespeeld. Koers koos voor de vleugelaanval maar deze was weinig succesvol. Ook Van Rees zocht de winst via de vleugel maar ook hij wist hier niet in te slagen. In het eindspel maakten beide partijen geen fout met remise als gevolg. Van Rees behoudt hiermee de leiding in de competitie.


Jeroen Schakel en Dirk Kwakernaak speelden beide in de Klassieke spelstijl. In het middenspel werd deze door een grote afruil afgebroken met een spannend eindspel als gevolg. Schakel had hierin positioneel het voordeel en wist dit vakkundig om te zetten in winst. Hij klimt hierdoor naar de derde positie in het algemeen klassement.


Anton Eijkelenboom is bezig met zijn eerste seizoen en laat ziet een tallentvolle speler te zijn. Arjen Kwakernaak ondervond dit al vroeg in zijn partij tegen hem doordat hij een slagzet over het hoofd zag, welke werd afgestraft met een dam voor Eijkelenboom als gevolg. De onervarenheid van Eijkelenboom kwam hem echter duur te staan. Kwakernaak wist namelijk de dam te veroveren en direct zelf een dam te behalen. Eijkelenboom gaf zich direct gewonnen.


Piet van Rees speelde een sterke partij tegen Cees van Wijk. Zijn positioneel sterkere positie zorgde voor een slagzet die hem naar dam zou leiden. Van Wijk gaf de partij direct op, maar een uitgebreide analyse achteraf toonde aan dat hij ook een dam had kunnen behalen met een eventuele remise als gevolg.


Uitslagen:

M. Koers - H.J. van Rees 1-1

J. Schakel - D. Kwakernaak 2-0

T. Maasland - T. Maasland 1-1

A. Kwakernaak - A. Eijkelenboom 1-1

P. van Rees - C. Van Wijk 2-0

C. Kentie - S. Veenstra 1-1

K. Brandwijk - H. Eijkelenboom 2-0

------------------------------------------------------------------------------

Van Rees ontsnapt tegen Kentie


Brandwijk - Op donderdagavond 24 oktober heeft Cees Kentie de winst laten liggen tegen koploper Harm Jan van Rees en moest genoegen nement met remise. Van Rees behoud nog wel zijn de koppositie in het Algemeen Klassement.


In een gelijkopgaande strijd was het Van Rees die het voordeel leek te hebben. Een enorme afruil deed er echter voor zorgen dat Kentie de betere papieren kreeg. In het eindspel liet hij echter de kans onbenut om hier maximaal van te profiteren en gaf Van Rees de kans om de wedstrijd in remise te laten eindigen.


Regerend clubkampioen Marijke Koers wist haar partij tegen Ton Maasland te winnen en klimt hierdoor naar de tweede plaats in de ranglijst.


Arie Van Genderen profiteerde van een foutje in de opening van Teus Stam met als gevolg een steen voorsprong. Deze gaf Van Genderen niet meer uit handen en wist op die manier de winst naar zich toe te trekken.


Sipke Veenstra en Dirk Kwakernaak speelden hun partij in de klassieke speelstijl. Veenstra profiteerde maximaal van het tempoverschil met als gevolg dat Kwakernaak geen juiste zetten meer overhield. Kwakernaak had geen andere keus dan zijn schijven te offeren en de partij op te geven.


Uitslagen:

H.J. van Rees - C. Kentie 1-1

A. van Genderen - T. Stam 2-0

A. Eijkelenboom - J. Schakel 0-2

M. Koers - T. Maasland 2-0

W. Stam - A. Kwakernaak 1-1

M. Eijkelenboom - P. van Rees 2-0

S. Veenstra - D. Kwakernaak 2-0

------------------------------------------------------------------------------

Nederlof vloert Brandwijk


Brandwijk - Op donderdagavond 10 oktober heeft Martin Nederlof een overtuigende zege geboekt op titelkandidaat Cees Brandwijk. Nederlof koos voor een vleugelaanval en liet zien hier behoorlijk in bedreven te zijn. Tegenstander Cees Brandwijk wist zich geen raad met deze aanval en maakte tot overmaat van ramp ook nog een blunder. Om verder leed te voorkomen gaf hij de partij op. Nederlof stijgt hierdoor naar de 2e plaats in de ranglijst.


Titelhoudster Marijke Koers had het zwaar tegen Dirk Kwakernaak. Een gelijkopgaande strijd in het middenspel werd gevolgd door een eindspel wat in het voordeel van Kwakernaak was. Een gebrek aan tijd deed Kwakernaak besluiten om het remisevoorstel te accepteren.


Harm Jan van Rees moest winnen om de leiding te behouden en deed dit ook. Hij moest hiervoor wel tot het uiterste gaan want zijn tegenstander Sipke Veenstra hield goed stand. Tijdens de partij was er weliswaar overwicht voor Van Rees, maar hij wist dit niet uit te buiten. In het eindspel werd dit voordeel uiteindelijk toch verzilverd met winst als gevolg.


Arie van Genderen moest het opnemen tegen zijn Angstgegner Piet van Rees. Van Genderen zocht direct de aanval middels de rechtervleugel. Ondanks zijn riskante spel wist hij een schijf te winnen. Bovendien wist hij door het midden door te breken naar dam waarop Van Rees de partij gewonnen gaf.


Uitslagen:

H.J. van Rees - S. Veentra 2-0

C. Brandwijk - M. Nederlof 0-2

A. van Genderen - P. van Rees 2-0

C. Kentie - C. Van Wijk 2-0

A. Eijkelenboom - K. de Keizer 2-0

IJ. Mourik - T. Maasland 1-1

D. Kwakernaak - M. Koers 1-1

J. Schakel - W. Stam 2-0

------------------------------------------------------------------------------

Van Rees pakt leiding


Brandwijk - Op donderdagavond 3 oktober heeft Harm Jan van Rees in de onderlinge competitie gewonnen van Teus Stam en veroverde hiermee de leiding in het algemeen klassement. Al snel in de partij wist Van Rees een slagzet uit te voeren met een dam als beloning. Deze werd hem door Stam weer snel ontnomen, maar die kon niet voorkomen dat hij op een steen achterstand kwam te staan. Dit verschil wist Van Rees in het eindspel om te buigen in zijn voordeel met winst als gevolg.


De wedstrijd tussen Arie Van Genderen en Jeroen Schakel werd gespeeld in de Klassieke speelstijl. Ondanks dat dit één van de meest voorkomende speelstijlen is, lieten beide partijen zien dat het geen gemakkelijke strategie is. De complexe stand op het bord zorgde ervoor dat de bedenktijd volledig werd gebruikt. Maar omdat geen van de beide kemphanen een fout maakte, eindigde de partij in remise.


Ondanks dat het het eerste seizoen is voor Anton Eijkelenboom heeft hij zijn eerste winstpartij al te pakken. Door gedurende de partij geen fout te maken en een sterk eindspel te spelen, wist hij de ervaren Piet van Rees te verslaan.


T. Stam - H.J. van Rees 0-2

A. van Genderen - J. Schakel 1-1

T. Maasland - D. Kwakernaak 1-1

M. Nederlof - C. Kentie 1-1

S. Veenstra - K. de Keizer 2-0

P. van Rees - A. Eijkelenboom 0-2

IJ. Mourik - M. Eijkelenboom 1-1

------------------------------------------------------------------------------

Van Rees laat winst liggen


Brandwijk - Op donderdagavond 26 september heeft Harm Jan van Rees in de onderlinge competitie de winst laten liggen in zijn strijd tegen Dirk Kwakernaak. Lange tijd ging de ervaren dammers gelijk op, maar in het eindspel wist Van Rees op een schijf voorsprong te geraken. De combinatie naar winst zag hij echter over het hoofd. Kwakernaak wist hier vakkundig gebruik van te maken door de remise veilig te stellen.


Het spektakel van de avond werd veroorzaakt voor Menno Eijkelenboom en Marijke Koers. De jeugdige Eikelenboom had geen maling aan de reputatie van zijn tegenstander en ging met volle overgave over tot de aanval. Meervoudig clubkampioen wist zich hier geen raad mee en moest toezien hoe haar positiespel verslechterde. Op het moment dat Koers een schijf voorsprong nam, was vreemdgenoeg Eijkelenboom degene met de beste papieren. In een onoplettend moment overzag hij echter een slagzet naar de zege. Bovendien wist Koers haar positiespel weer op orde te krijgen met als gevolg dat het net rond Eijkelenboom zich begon te sluiten. In het eindspel werd het schijfvoordeel van Koers haar winstgevende factor.


Titelkandidaat Arie van Genderen moest het opnemen tegen nieuwkomer Richard Klein. Naar gelang de wedstrijd vorderde had Van Genderen door dat hij zijn tegenstander uit Emmen serieus moest nemen. De gelijkopgaande strijd toonde aan dat beide spelers niet voor elkaar onder deden. Conclusie: De Kroonschijf is met Richard Klein een zeer gevaarlijke outsider voor de titel rijker.


D. Kwakernaak – H.J. van Rees 1-1

M. Koers - M. Eijkelenboom 2-0

C. Kentie - T. Maasland 1-1

J. Schakel - C. Brandwijk 0-2

H. Eijkelenboom - M. Nederlof 1-1

A. Kwakernaak - P. van Rees 1-1

R. Klein - A. van Genderen 1-1

A. Eijkelenboom - T. Stam 0-2

K. de Keizer – IJ. Mourik 1-1

------------------------------------------------------------------------------

Van Rees slaat slag


Brandwijk - Op donderdagavond 19 september is de eerste ronde van Damvereniging De Kroonschijf gespeeld. Titelkandidaat Harm Jan van Rees deed goede zaken door Arie van Genderen te verslaan. In een gelijkopgaande wedstrijd kon Van Genderen in het eindspel een schijf achterstand niet voorkomen. Toen Van Rees ook nog een dam wist te behalen was de strijd snel gestreden. Van Rees neemt hiermee de leiding in de onderlinge competitie.


Arjan Kwakernaak wist zich geen raad met de aanvallende speelstijl van het jeugdige talent Menno Eijkelenboom. Hij kon dan ook niet voorkomen dat Eijkelenboom een dam wist te behalen en vakkundig de uitslag in zijn voordeel kon bepalen.


S. Veenstra profiteerde optimaal van een fout van Martin Nederlof met een dam als beloning. Nederlof herstelde zich snel door de dam weer af te pakken en ook met het aantal schijven weer in evenwicht te komen met zijn tegenstander. Beide partijen namen uiteindelijk genoeg met een remise.


Piet van Rees was niet in vorm en moest toezien hoe zijn tegenstander Dirk Kwakernaak een slagzet kon uithalen. Van Rees kon het leed niet verder aanzien en gaf de wedstrijd gelijk gewonnen.


H.J. van Rees – A. van Genderen 2-0

P. van Rees - D. Kwakernaak 0-2

M. Eijkelenboom - A. Kwakernaak 2-0

K. van Wijk - K. de Keizer 1-1

T. Maasland - J. Schakel 1-1

T. Stam - R. Klein 1-1

M. Nederlof - S. Veenstra 1-1

A. Eijkelenboom - T. Eijkelenboom 1-1


Copyright 2019 © All Rights Reserved