2016-2017


Onderlinge Competitie


 Onderlinge Competitie 2016/2017

Wordt onderstaand overzicht niet goed weergegeven - open dan vanuit HIER het overzicht


Van Genderen clubkampioen

Ronde 18: 06-04-2017


Brandwijk - Op donderdag 6 april heeft Arie van Genderen voor de eerste keer in zijn damcarierre het kampioenschap van damvereniging De Kroonschijf op zijn naam weten te zetten. Op grote achterstand eindigde Harm Jan van Rees nipt voor de kampioen van het vorige seizoen Jeroen Schakel.


In de laatste ronde kwam Van Genderen niet in actie, maar vanwege zijn grote voorsprong kwam zijn koppositie niet in gevaar. Wel werd er nog gestreden om de 2e positie, zowel Harm Jan van Rees als Jeroen Schakel hadden hier nog kans op.


Van Rees had geen enkele moeite met zijn vader Piet van Rees. Een schijf voorsprong in het middenspel en een forcing naar dam in het eindspel brachten hem de volle punten. Jeroen Schakel was in zijn partij tegen Gerjan de Vries geen enkele seconde in de problemen. Met een aantal schijven voorsprong moest De Vries in het eindspel de witte vlag hijsen. Van Rees eindigde door deze resultaten met een minimaal verschil op de tweede plaats en Schakel moest genoegen nemen met de derde positie.


Uitslagen ronde 18:

Jeroen Schakel - Gerjan de Vries 2-0

Harm Jan van Rees - Piet van Rees 2-0

Dirk Kwakernaak - Kees Brandwijk 0-2

Martin Nederlof - Cees Kentie 0-2


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van Genderen op titelkoers

Ronde 16: 16-03-2017


Brandwijk - In de zestiende ronde van de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen goede zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap. Zelf wist Van Genderen zijn partij tegen Martin Nederlof te winnen en zijn enig overgebleven concurrend Harm van Van Rees verloor van Ton Maasland.


 

Arie van Genderen en Martin Nederlof deden lange tijd niet voor elkaar onder. Toen het eindspel naderde leek Van Genderen een schijf te kunnen winnen. Nederlof pareerde deze dreiging en probeerde zelf op de rechtervleugel door te breken. Op het moment dat Nederlof een opbouwende zet deed, zag hij een slagzet over het hoofd waar Van Genderen gretig gebruik van maakte. Nederlof gaf zich direct gewonnen.


Van Rees was de bovenliggende partij in zijn wedstrijd tegen Ton Maasland. Een centrumaanval bracht zijn schijven tot vlak bij de damlijn. Maasland verdedigde slim waardoor het voor Van Rees lange tijd niet mogelijk was een dam te halen. Op het moment dat Van Rees eindelijk een schijf tot dam kon kronen leek hij de overwinning binnen te gaan slepen. Maar in plaats daarvan maakte hij een enorme blunder waardoor de winst naar Maasland ging.


Uitslagen:

M. Nederlof - A. van Genderen 0-2

T. Maasland - H.J. van Rees 2-0

D. Kwakernaak - C. Kentie 1-1

J. Schakel - P. van Rees 2-0

A. Kwakernaak - S. Veenstra 0-2


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Schakel haakt af

Ronde 15: 09-03-2017


Brandwijk - In de vijftiende ronde van de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Jeroen Schakel de aansluiting met de koplopers verloren. Door zijn verlies tegen Mari Dame moet hij de titelstrijd overlaten aan Arie van Genderen en Harm Jan van Rees.


In zijn strijd tegen Dame koos Schakel voor een aanval over de rechtervleugel. Dame had dit voorzien en had zijn verdediging in orde gebracht met als gevolg dat Schakel een schijf verlies moest incasseren. Vervolgens wist Dame op diezelfde rechtervleugvleugel een doorbraak naar dam te forceren waarop Schakel noodgedwongen de witte vlag moest hijsen.


In het Bleskensgraafse onderonsje wisten zowel Arie van Genderen als zijn tegenstander Ton Maasland geen potten te breken. Pas in het eindspel nam de spanning toe toen beide spelers naar dam wisten door te breken. Een remise leek aanstaande maar het was een foutje van Maasland die Van Genderen de overwinning opleverde.


De ervaren Piet van Rees trof een sterk spelende Gerjan de Vries. Laatsgenoemde stond positioneel sterker maar een moment van onoplettendheid zorgde voor een schijf verlies. De ‘koning van de slagzet’ Van Rees liet namelijk de zogenaamde Hielslag niet aan zich voorbij gaan. De winst leek vervolgens voor het grijpen maar De Vries gaf zich niet gewonnen. In het eindspel dat volgde had De Vries zelfs het betere van het spel maar uiteindelijk besloten de spelers de punten te delen.


Uitslagen:

A. van Genderen - T. Maasland 2-0

H.J. van Rees - D. Kwakernaak 2-0

C. Kentie - C. Van Wijk 2-0

J. Schakel - M. Dame 0-2

P. van Rees - G. de Vries 1-1


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Schakel bereikt top 3

Ronde 14: 23-02-2017


Brandwijk - In de viertiende ronde van de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen zijn voorsprong leiding in het algemeen klassement weten te behouden. Zijn remise tegen Dirk Kwakernaak was voldoende omdat zijn grootste concurrent Harm Jan van Rees niet verder kwam dan remise tegen Mari Dame. De grootste winnaar van de avond was regerend kampioen Jeroen Schakel die door zijn winst op Cees Kentie de top 3 bereikt heeft.


Schakel speelde tegen Kentie een degelijke wedstrijd waarbij door beide partijen onnodige risico’s werden vermeden. In het eindspel leek Schakel het voordeel te hebben maar dit was onvoldoende voor de winst. Toch ging de winst naar Schakel omdat Kentie een fataal offer over het hoofd zag.


De wedstrijd van de avond kwam op naam te staan van Gerjan de Vries en Arjan Kwakernaak. Beide spelers speelden voor de winst met een strategische strijd als resultaat. De Vries wist het middenveld te bezetten en aasde op een doorbraak door het midden. Kwakernaak kon de doorbraak tenauwernood tegen houden en probeerde vervolgens op zijn beurt op de rechtervleugel een doorbraak te forceren. Op het moment dat beide spelers dreigden door te breken naar dam besloten de spelers wegens tijdgebrek de punten te delen.


Uitslagen:

C. Kentie - J. Schakel 0-2

D. Kwakernaak - A. van Genderen 1-1

M. Dame - H.J. van Rees 1-1

G. de Vries - A. Kwakernaak 1-1


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van Genderen op riante voorsprong

Ronde 13: 09-02-2017


Brandwijk - In de dertiende ronde van de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen goede zaken gedaan door te winnen van Cees Kentie. Omdat zijn grootste concurrent Harm Jan van Rees punten verspeelde tegen Martin Nederlof heeft Van Genderen inmiddels een riante voorsprong opgebouwd. Met nog 5 competitierondes te spelen lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor de dammer uit Bleskensgraaf.


Van Genderen nam in zijn partij tegen Kentie geen enkel risico en leek naar remise toe te spelen. Het geluk was echter aan zijn zijde want Kentie maakte in het eindspel een positionele fout waardoor Van Genderen de overwinning kon opeisen.


Omdat Van Rees de achterstand in het klassement wilde inlopen ging hij in zijn strijd tegen Nederlof volledig voor de winst. Dit pakte goed uit want halverwege de partij dreigde Van Rees door de afgezwakte stelling van Nederlof heen te breken. Een moment van onoplettendheid gaf Nederlof echter de kans om terug te komen in de wedstrijd. In het eindspel dat volgde moesten beide partijen genoegen nemen met remise.


Jeroen Schakel koos in zijn partij tegen Dirk Kwakernaak voor een ‘Partie Bonnard’, een bijzonder speeltype dat als zeer riskant bekend staat. Kwakernaak leek zeer verrast en maakte prompt een opbouwende fout met als gevolg dat zijn schijven steeds verder beklemd werden. Met slechts 4 schijven van het borden en met maar 22 zetten gespeeld te hebben kon Kwakernaak niet anders dan de witte vlag hijsen.


Uitslagen:

H.J. van Rees - M. Nederlof 1-1

A. van Genderen - C. Kentie 2-0

J. Schakel - D. Kwakernaak 2-0

K. de Keizer - G. de Vries 2-0

P. van Rees - A. Kwakernaak 1-1

S. Veenstra - T. Maasland 2-0


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van Genderen blijft koploper

Ronde 12: 26-01-2017


Brandwijk - In de twaalfde ronde van de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen de leiding in het algemeen klassement weten te behouden zonder zelf in actie te komen. Tijdens de afwezigheid van de koploper had Harm Jan van Rees de kans om de achterstand te verkleinen, maar dit verzuimde hij door niet verder te komen dan een remise tegen Jeroen Schakel.


Met de wetenschap de achterstand op de koploper te kunnen verkleinen speelde Van Rees tegen Schakel volledig voor de winst. Het was echter Schakel die licht positioneel voordeel wist te behalen. Op het moment dat Van Rees zich terug in de wedstrijd vocht, zag hij een slagzet over het hoofd. Schakel bedacht zich geen moment en leek de overwinning voor het grijpen te hebben. Van Rees liet zich niet van de wijs brengen en toonde aan dat de strijd nog niet verloren was. De wedstrijd eindigde in een 3 om 1 eindstand waarop beide partijen besloten dat remise de terechte uitslag was.


Martin Nederlof probleerde zijn tegenstander Kees Kentie te verrassen op de linkervleugel. Nadat de rechtervleugel van Kentie was uitgedund probeerde Nederlof met een aantal schijven door te breken. Kentie was hier op voorbereid en wist met zijn centrumspel de doorbraak te voorkomen. Het positionele voordeel van Kentie was vervolgens niet groot genoeg waardoor de wedstrijd in remise eindigde.


Gerjan de Vries moest het opnemen tegen de ervaren Kees Brandwijk. Al vroeg op de avond overzag De Vries een slagzet waardoor Brandwijk een dam wist te behalen. De Vries veroverde de dam vrij snel maar moest de strijd vervolgen met een schijf achterstand. Er volgde een tactisch eindspel waarin De Vries vocht voor wat hij waard was. Brandwijk behield de rust en wist in het eindspel uiteindelijk het schijf voordeel om te zetten in de winst.


Uitslagen:

H.J. van Rees - J. Schakel 1-1

C. Kentie - M. Nederlof 1-1

M. Dame - D. Kwakernaak 1-1

K. Brandwijk - G. de Vries 2-0

T. Maasland - P. van Rees 2-0


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van Genderen doet goede zaken

Ronde 11: 29-12-2016


Brandwijk - In de elfde ronde van de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen goede zaken gedaan door te winnen van Jeroen Schakel. Bovendien verloor zijn grootste concurrent Harm Jan van Rees zijn partij waardoor Van Genderen in het klassement een enorm gat heeft geslagen en fier aan de leiding gaat.


Van Genderen en Schakel deden lange tijd niet voor elkaar onder. Richting het eindspel leek de concentratie van Schakel weg te ebben en gebruikte hij teveel bedenktijd. Een doorbraak op zijn rechtervleugel kon hij vervolgens niet voorkomen. De dam die Van Genderen wist te behalen bracht hem uiteindelijk de overwinning.


Harm Jan van Rees en Cees Kentie deden lange tijd niet voor elkaar onder. Halverwege de wedstrijd leek de rechtervleugel van Van Rees teveel afgezwakt te zijn en Kentie besloot derhalve de aanval in te zetten. Hij kwam echter bedrogen uit moest toezien dat Van Rees een doorbraak naar dam forceerde. Op het moment dat Van Rees zijn steen tot dam kroonde zette Kentie een vangstelling op het bord. Van Rees zag zijn dam afgepakt worden en met zijn overige schijven wist hij geen vuist te maken waardoor hij niet anders kon dan Kentie te feliciteren met de overwinning.


Gerjan de Vries koos voor de flankaanval en zijn tegenstander Sipke Veenstra moest noodgedwongen in de verdediging. Toen Veenstra de aanval om zeep had geholpen en zelf op zoek ging naar de aanval leek hij te enthousiast te zijn. De Vries leek de kans te gaan krijgen om op een schijf voorsprong te komen en wachte vakkkundig het juiste moment af. Veenstra doorzag de situatie en wist met ijzersterke zetten het plan van De Vries te dwarsbomen. Tijdens het eindspel dat volgde besloten beide spelers dat remise de meest terechte uitslag was.


Uitslagen:

J. Schakel - A. van Genderen 0-2

M. Nederlof - D. Kwakernaak 1-1

C. Kentie - H.J. van Rees 2-0

A. Kwakernaak - T. Maasland 0-2

G. de Vries - S. Veenstra 1-1


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toppers remiseren

Ronde 10: 29-12-2016


Brandwijk - In de tiende ronde van de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf speelden Arie van Genderen en Harm Jan van Rees, de nummer 1 en 2 van de ranglijst, remise tegen elkaar. Van Genderen blijft hierdoor koploper en het ondelinge verschil blijft even groot.


Martin Nederlof en Jeroen Schakel kenden in de beginfase een gelijkopgaande strijd. In het middenspel trok Schakel het initiatief naar zich toe door positioneel sterk spel. De kans op schijfwinst en mogelijk de eindzege zag Schakel echter over het hoofd. In het eindspel dat volgde wist Schakel het opgebouwde voordeel niet uit te buiten waardoor hij genoegen moest nemen met remise.


Gerjan de Vries trof een ontketende Arjen Verburg. De centrale aanval van Verburg pareerde De Vries met een omsingeling en niet zonder succes. Een slagzet leverde hem 2 schijven winst op en met dit voordeel wist De Vries uiteindelijk de partij te winnen.


Uitslagen:

A. van Genderen - H.J. van Rees 1-1

M. nederlof - J. Schakel 1-1

D. Kwakernaak - A. Kwakernaak 2-0

T. Maasland - C. Kentie 0-2

A. Verburg - G. de Vries 0-2

C. van Wijk - P. van Rees 0-2


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slagveld bij De Kroonschijf

Ronde 9: 22-12-2016


Brandwijk - De negende ronde van de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf stond in het teken van blunders en slagzetten. Diverse spelers waren er, wellicht door de feestdagen, met hun gedachten niet bij waardoor er sprake was van een heus slagveld.


Koploper Arie van Genderen kreeg de overwinning in de schoot geworpen doordat zijn tegenstander André de Raad een slagzet naar dam cadeau gaf. De partij was nog geen 15 zetten oud maar De Raad moest zich gewonnen geven.


Harm Jan van Rees wist in het beginspel door een simpele slagzet op een schijf voorsprong te komen. Zijn tegenstander Sipke Veenstra maakte tot overmaat van ramp een positionele fout waardoor hij nog een schijf achter kwam te staan. Deze achterstand werd hem in het eindspel fataal waardoor Van Rees de overwinning kon opeisen.


Jeroen Schakel mocht van geluk spreken dat Mari Dame een eenvoudige slagzet in het beginspel over het hoofd zag. In een gelijkopgaande strijd zag Dame vervolgens een slagzet over het hoofd. Door middel van de zogenaamde hielslag wist Schakel een dam te behalen. Dame gooide direct de handdoek in ring waardoor Schakel met de punten huiswaarts keerde.


De wedstrijd van de avond kwam op naam te staan van jeugdtalent Arjen Verburg. Hij moest het opnemen tegen de ervaren Martin Nederlof die op papier veel sterker te boek stond. Verburg was echter niet onder de indruk van zijn tegenstander en wist de aanval van Nederlof goed te pareren. In het middenspel trok Verburg de stoute schoenen aan en koos voor de aanval. Nederlof was hierdoor verrast en kon niet voorkomen dat hij op een schijf achterstand kwam te staan. In het eindspel dat volgde wist Verburg telkens de juiste zetten te vinden en gaf Nederlof geen schijn van kans. Na enige tijd naar het bord gestaard te hebben, besefte Nederlof dat hij de strijd verloren had en feliciteerde vervolgens Verburg met de overwinning.


Uitslagen:

J. Schakel - M. Dame 2-0

H.J. van Rees - S. Veenstra 2-0

D. Kwakernaak - C. Kentie 1-1

A. de Raad - A. van Genderen 0-2

A. Verburg - M. Nederlof 2-0


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van Genderen loopt uit

Ronde 8: 15-12-2016


Brandwijk - In de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen op overtuigende wijze gewonnen van Klaas de Keizer. Door midden van een slagzet werd de strijd al vroeg op de avond beslist in het voordeel van Van Genderen. Omdat zijn concurrent Harm Jan van Rees remiseerde wordt de voorsprong van Van Genderen in het algemeen klassement verder uitgebreid.


In de partij tussen Harm Jan van Rees en Martin Nederlof werd na een interessante opening de spanning uit de wedstrijd gehaald door een grote afruil. In het eindspel leek Van Rees een lichtelijk voordeel te hebben maar wist dit niet om te buigen naar winst.


Jeroen Schakel koos in zijn partij tegen Cees Kentie voor een aanval op de linkervleugel. Dit verraste Cees Kentie waardoor Schakel een doorbraak naar dam kon afdwingen. Een winst leek aanstaande voor Schakel maar Kentie verweerde zich met man en macht. En niet zonder resultaat want Kentie winst ook een dam te behalen en wist een remise uit de strijd te slepen.


Piet van Rees had de grootste moeite met Gerjan de Vries. Door een foutieve afruil in het klassiek middenspel verloor Van Rees een schijf. Wat een voordeel zou moeten zijn voor De Vries leek een nadeel te worden. Het schijf voorsprong bracht De Vries uit zijn concentratie waardoor hij prompt een schijf terugofferde. In het eindspel leek de wedstrijd alsnog in het voordeel van De Vries te eindigen maar Van Rees wist met zijn ervaring een remise uit de strijd te slepen.


Uitslagen:

A. van Genderen - K. De Keizer 2-0

H.J. van Rees - M. Nederlof 1-1

C. Kentie - J. Schakel 1-1

D. Kwakernaak - A. de Raad 0-2

A. Kwakernaak - T. Maasland 2-0

P. van Rees - G. de Vries 1-1


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zegereeks Van Genderen gestopt

Ronde 7: 01-12-2016


Brandwijk - In de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen puntenverlies geleden door remise te spelen tegen de regerend kampioen Jeroen Schakel. Doordat Harm Jan van Rees zijn partij wist te winnen is de voorsprong van Van Genderen op Van Rees minimaal geworden.


Van Genderen was in zijn partij tegen Schakel van plan om niet teveel risico’s te nemen. Van deze afwachtendheid maakte Schakel gebruik en ging vol in de aanval. Van Genderen had daar niet op gerekend en zag zijn formaties steeds verder afzwakken. In het middenspel leek Schakel de partij naar zich toe trekken maar de winnende zet kwam niet op het bord. Van Genderen bleek zijn verdediging goed op orde te hebben en wist uiteindelijk een remise uit de strijd te slepen.


Door het nemen van teveel risico’s moest Cees Brandwijk toezien hoe Dirk Kwakernaak een slagzet kon uitvoeren. Op het moment dat Brandwijk zijn fout inzag, was hij geneigd de partij op te geven. Uit fatsoen voerde hij de verplichte zetten uit en zag tot zijn verbazing dat hij geen schijf achter kwam maar dat het gelijk bleef. Positioneel had de slagzet hem zelfs een lichtelijk voordeel opgeleverd. Dit voordeel wist Brandwijk te verzilveren waardoor hij niet met een nederlaag maar met de winst huiswaarts keerde.


Piet van Rees moest in de opening toezien hoe Sipke Veenstra een schijf voorsprong behaalde. In het middenspel had Veenstra de kans om de partij naar zich toe te trekken maar in plaats van de winnende zet te doen, ziet Veenstra een slagzet over het hoofd. De ‘koning van de slagzetten’ Piet van Rees bedacht zich geen moment en wist door vier schijven weg te geven er vijf terug te slaan. Beide spelers besloten vervolgens dat remise de terechte uitslag was.


Uitslagen:

J. Schakel - A. van Genderen 1-1

T. Maasland - H.J. van Rees 0-2

M. Dame - C. Kentie 1-1

K. Brandwijk - D. Kwakernaak 2-0

S. Veenstra - P. Van Rees 1-1


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van Genderen blijft winnen

Ronde 6: 17-11-2016


Brandwijk - In de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen wederom gewonnen. Ditmaal was het Mari Dame die het onderspit moest delven. De voorsprong van Van Genderen op de nummer twee Harm Jan van Rees blijft ongewijzigd omdat ook hij zijn partij winnend wist af te sluiten.


Net als zijn tegenstander koos Arie van Genderen voor een flankaanval. Zowel Van Genderen als Dame lieten zien deze techniek naar behoren te beheersen waardoor tijdens het middenspel een gelijkwaardige stand op het bord stond. Een moment van onoplettendheid van Dame bracht daar verandering in. Door middel van een slagzet haalde van Genderen een dam en in het eindspel dat volgde zag Dame geen mogelijkheid om de dam te veroveren. Van Genderen won de partij en blijft hierdoor aan de leiding in het algemene klassement.


Harm Jan van Rees liet zich op de korte vleugel opsluiten door Cees Kentie. Op het moment dat het eindspel naderbij kwam, maakte Kentie een aantal foute keuzes. Van Rees profiteerde hier optimaal van en won de partij.


Het spektakelstuk van de avond kwam op naam te staan van zoon Arjen en vader Dirk Kwakernaak. Tijdens de opening werd duidelijk dat risico’s niet werden vermeden. Een te riskante opening van Arjen werd hard afgestraft door Dirk die door middel van een slagzet een dam wist te behalen. Zijn opvolging was echter onzorgvuldig waardoor Arjen de dam kon veroveren en zelfs met 2 schijven voorsprong de wedstrijd kon vervolgen. Maar omdat ook zijn vervolg niet goed te noemen was, raakte hij het voordeel weer kwijt en moest hij vechten voor remise. Omdat ook dit niet lukte verloor hij de partij en keerde vader Dirk met de volle punten huiswaarts.


Uitslagen:

C. Kentie - H.J. van Rees 0-2

M. Dame - A. van Genderen 0-2

K. Brandwijk - P. Van Rees 2-0

T. Maasland - J. Schakel 0-2

A. Kwakernaak - D. Kwakernaak 0-2


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van Genderen verslaat Van Rees

Ronde 4: 27-10-2016


Brandwijk - In de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen zijn koppositie verstevigd door titelkandidaat Harm Jan van Rees in een rechtstreeks duel te verslaan. Van Genderen en Van Rees waren lange tijd aan elkaar gewaagd maar in het eindspel verloor Van Rees de concentratie en trok Van Genderen de wedstrijd naar zich toe.


Jeugdtalent Arjen Verburg gebruikte zijn karakteritieke centrumaanval en dwong hiermee zijn tegenstander Arjen Kwakernaak naar de vleugels. Kwakernaak herpakte zich in het middenspel en vocht zich terug in de partij. Op het moment dat het eindspel vorderde, werden de hersens gekraakt om de winnende zetten op het bord te krijgen. Aangezien beide spelers geen fouten maakten werd besloten om de punten te delen. 


Ton Maasland kreeg het tegen de ervaren Henk Eijkelenboom niet voor elkaar om positioneel enig voordeel te behalen. Ook in het middenspel liet Eijkelenboom zien dat hij, ondanks er ruim een jaar er tussenuit geweest te zijn, het dammen niet verleerd te zijn. Op het moment dat het eindspel vorderde en een remise aanstaande leek, maakte Eijkelenboom een fout waar Maasland dankbaar gebruik van maakte en de partij won.


Jeroen Schakel stond toe dat zijn tegenstander Sipke Veenstra hem in de beruchte hekstelling vast zette. Veenstra had echter niet door dat zijn rechtervleugel te weinig speelvrijheid kende waardoor er voor hem geen goede zetten overbleven. Het gevolg was dat Veenstra noodgedwongen een aantal vreemde zetten moest doen en vervolgens niet kon voorkomen dat Schakel middels een slagzet een dam behaalde. Veenstra besloot niet verder te dammen en zich direct gewonnen te geven.


Uitslagen:

H.J. van Rees - A. van Genderen 0-2

M. Nederlof - K. Brandwijk 2-0

D. Kwakernaak - G.J. de Vries 2-0

S. Veenstra - J. Schakel 0-2

A. Kwakernaak - A. Verburg 1-1

P. van Rees - K. de Keizer 1-1

H. Eijkelenboom - T. Maasland 0-2


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van Genderen blijft winnen

Ronde 3: 13-10-2016


Brandwijk - In de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen de leiding in het klassement vast weten te houden door wederom een concurrent in een rechtstreeks duel te verslaan. Ditmaal was het Martin Nederlof die het onderspit moest delven.


Titelkandidaat Harm Jan van Rees trof een ontketende André de Raad die via een voorpost op de rechtervleugel voor de aanval koos. Van Rees liet zich niet van de wijs brengen en probeerde de voorpost te isoleren. Na vakkundig rekenwerk leverde dit in het middenspel een schijf voorsprong op. Dit voordeel werd door Van Rees vervolgens vakkundig uitgebuit met winst als beloning.


Ton Maasland kreeg tegen zijn opponent Piet van rees geen vat op de partij. Met ruim 70 jaar damervaring wist Van Rees elke aanval te pareren en deed hij niet onder voor Maasland, de man in vorm. In een listig eindspel doorzag Van Rees wederom de valkuilen en loodste hij uiteindelijk de partij naar een welverdiende remise.


Op het bord van Klaas de Keizer en Dirk Kwakernaak werd een ware Klassieke veldslag uitgevochten. Omdat beide partijen geen fout maakte leek de wedstrijd in een gelijkspel te eindigen. Echter in een moment van onoplettendheid maakte Kwakernaak een blunder en trapte hij in een opgezette val van De Keizer. Die twijfelde geen seconde en greep zijn kans. Een beduusde Kwakernaak staarde nog even naar het bord maar gaf zich vervolgens gewonnen.


Uitslagen:

A. van Genderen - M. Nederlof 2-0

A. de Raad - H. J. van Rees 0-2

C. Kentie - A. Verburg 2-0

D. Kwakernaak - K. de Keizer 0-2

M. Dame - H. Eijkelenboom 2-0

T. Maasland - P. van Rees 1-1

G. de Vries - J. Schakel 0-2


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van Genderen pakt koppositie

Ronde 2: 29-9-2016


Brandwijk - In de onderlinge competitie van Damvereniging De Kroonschijf heeft Arie van Genderen de leiding in het klassement overgenomen van Harm Jan Van Rees. Van Rees leed puntenverlies tegen Mari Dame en zakte hierdoor naar de 4e positie op de ranglijst.


Harm Jan van Rees en Mari Dame kozen tot ieders verbazing voor een klassieke opbouw. Dit resulteerde in een complex middenspel waarin beide partijen niet voor elkaar onder deden. In het eindspel concludeerde de spelers dat remise de terechte uitslag was.


Arie van Genderen profiteerde optimaal van het puntenverlies van Van Rees door te winnen van Arjan Verburg. In de partij tegen Van Genderen liet Verburg zich opsluiten in een hekstelling. Deze opsluiting werd hem fataal toen zijn zetmogelijkheden minder werden en hij tot overmaat van ramp een slagzet over het hoofd zag. Door deze winst stijgt Van Genderen naar de koppositie in het algemeen klassement.


De enthousiaste Sipke Veenstra verplaatste in zijn partij tegen Martin Nederlof zijn schijven op de linkervleugel naar het centrum. Nederlof zet vol de aanval in op deze zwakke vleugel en wist een doorbraak te forceren. Tegen de dam die het Nederlof opleverde had Veenstra geen antwoord wat er voor zorgde dat hij de partij opgaf.


Uitslagen:

H.J. van Rees - Mari Dame 1-1

M. Nederlof - S. Veenstra 2-0

A. Verburg - A. van Genderen 0-2

C. Kentie - T. Maasland 1-1

J. Schakel - D. Kwakernaak 1-1

K. de Keizer - H. Eijkelenboom 0-2

P. van Rees - A. de Raad 0-2


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van Rees verslaat Schakel

Ronde 1: 22-9-2016


Brandwijk - Op donderdag 22 september 2016 heeft Harm Jan van Rees de clubkampioen van het afgelopen seizoen in een rechtstreeks duel verslagen. Door deze overwinning pakt Van Rees de leiding in het klassement van de onderlinge competitie.


Schakel en Van Rees speelden een niet allerdaagse opening en dat Schakel deze opening niet kende kwam hem duur te staan. Een slagzet leverde Van Rees namelijk een dam op en Schakel moest met lede ogen aanzien dat Van Rees de dam niet liet afpakken. Gedurende het middenspel stond de dam nog verscholen in de achterhoede maar toen in het eindspel de dam naar voren werd gehaald was Schakel kansloos en verloor de partij.


Gerjan de Vries en Arjan Verburg trokken het nodige bekijks door hun aanvallende spel. Beide spelers kozen voor een aanval over de rechtervleugel maar beide spelers troffen een sterke verdediging. Gedurende de wedstrijd wist Verburg zijn vleugelaanval om te buigen naar een centrumaanval en hij dreigde midden door de linies van De Vries te breken. Ondanks dat De Vries kansen had om een punt aan de wedstrijd over te houden, bezweek hij onder de druk. Verburg wist in het eindspel de wedstrijd door middel van een slagzet naar zich toe te trekken.


Wilco Stam wist al vrij vroeg in zijn partij tegen Piet van Rees een dam te halen door middel van een slagzet. Van Rees was in eerste instantie verbaasd deze over het hoofd gezien te hebben, maar wist zich vervolgens goed te herpakken. Hij wist de dam zonder schijfverlies ter veroveren en vocht zich terug in de partij. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Stam het steeds zwaarder en even leek het erop dat hij het onderspit zou delven. Een sterk eindspel zorgde er voor dat beide spelers tevreden waren met remise.


Uitslagen speelronde 1:

J. Schakel - H.J. van Rees 0-2

M. Nederlof - C. Kentie 1-1

D. Kwakernaak - M. Dame 0-2

A. van Genderen - K. Brandwijk 2-0

S. Veenstra - T. Maasland 1-1

A. de Raad - A. Kwakernaak 1-1

G. de Vries - A. Verburg 0-2

W. Stam - P. van Rees 1-1

H. Eijkelenboom - C. van Wijk 1-1


Copyright 2019 © All Rights Reserved