2015-2016

Nationale Competitie


Nationale Competitie 2015/2016

Klik HIER voor de actuele ranglijsten: Team 1 (Eerste Klasse C) / Team 2 (Tweede Klasse E)


De Kroonschijf handhaaft zich in 1e Klasse!

Ronde 11: 27-2-2016


 

Bennekom - Op zaterdag 27 februari heeft De Kroonschijf in de laatste ronde van het seizoen met 10-10 gelijkgespeeld tegen Bennekomse Damvereniging en heeft zich hierdoor gehandaafd in de 1e Klasse van de Nationale Damcompetitie.

 


Het op papier zwakkere Bennekom was er op gebrand om punten te pakken tegen De Kroonschijf omdat er gestreden werd tegen rechtstreekse degradatie. De Kroonschijf had daarentegen ook punten nodig omdat zij de promotie/degradatie duels wilden ontlopen.


 

De middag begon met een remise van Gerrit Ritmeester die in een dun eindspel voor de veiligheid koos en een remise afdwong. Vervolgens ging het mis toen Mari Dame richting het eindspel een slagzet over het hoofd zag de wedstrijd verloor.       Met een 3-1 achterstand was een winstpartij voor De Kroonschijf om op gelijke hoogte te komen, maar het enige wat volgde waren remises. Zowel Cees Brandwijk, Martin Nederlof, Gert Trapman als Corwesterveld speelde remise. Het was Harm Jan van Rees die verlossing bood door zijn tegenstander in het eindspel te verslaan en de tussenstand op 7-7 wist te brengen.

 


Teus Stam wist zijn partij net niet te winnen en speelde remise. Jeroen Schakel zag in het eindspel remise door zijn vingers glippen waardoor hij zijn partij verloor. Met een 10-8 achterstand was de hoop gevestigd op Marijke Koers. In een spannend eindspel wist zij haar partij te winnen en de eindstand te brengen op 10-10.

 


De Kroonschijf eindigd het seizoen als 7e in de 1e Klasse van de Nationale Competitie en kan met een notering in de middenmoot terugkijken op een geslaagd seizoen.

 


2e Team verliest van Constant

 

Het tweede team van De Kroonschijf verloor met 14-6 van het tweede team van Constant-Charlois. Het zakt hierdoor naar de 9e plaats in de 2e Klasse van de Nationale Competitie.


 

De middag begon dramatisch doordat Thijs Eijkelenboom, Wilco Stam en Cees de Jong hun partijen verloren. Met een 6-0 achterstand leek De Kroonschijf af te steven op een vernedering, maar Dirk Kwakernaak liet merken dat het team daarvoor niet naar Rotterdam was afgereisd. Hij gaf zijn tegenstander geen schijn van kans en won zijn partij. André de Raad, Cees Kentie en Jan Alting lieten vervolgens een remise noteren waardoor halverwege de middag de tussenstand werd bepaald op 9-5.

 


Gerjan de Vries leek op een puntendeling af te stevenen maar moest toch toezien hoe de tegenstander hem van het bord afdrong. Ook Sipke Veenstra had zijn dag niet en verloor zijn wedstrijd. De remise van Bert Kooij zorgde voor een 14-6 eindstand.


 

Ondanks dit verlies kan het 2e team van De Kroonschijf met een 9e plaats in de 2e Klasse terugkijken op een geslaagd debuutseizoen.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

De Kroonschijf verliest van Nijmegen

Ronde 10: 13-2-2016


 

Brandwijk - Op zaterdag 13 februari heeft De Kroonschijf verloren van DC Nijmegen en zakt hierdoor naar de 7e plaats in de 1e Klasse van de Nationale Competitie. Met nog slechts één wedstrijd voor de boeg is de strijd tegen degratie ongemeen spannend.


 

Het team van De Kroonschijf had een zware middag tegen Damcombinatie Nijmegen want voor elk punt moest een zware strijd gestreden worden. Mari Dame kwam tegen Anton Janssen niet verder dan remise en Martin Nederlof werd door een kortevleugelopsluiting van het veld gedrukt en verloor de partij. Dirk van Genderen zette dit verlies weer goed door via een slagzet zijn partij te winnen.


 

Teus Stam was niet opgewassen tegen de sterkste speler van DC Nijmegen en verloor de wedstijd. Gerrit Ritmeester zorgde door middel van een overwinning weer voor een gelijke tussenstand. Cor Westerveld, Jeroen Schakel en Kees Brandwijk speelden allen remise waardoor er een 8-8 op de scoreborden verscheen. Arie van Genderen kende een complex middenspel en moest toezien hoe zijn tegenstander dam wist te behalen. Van Genderen gaf de strijd niet op en veroverde de dam. Helaas lukte het Van Genderen in het eindspel niet om zijn schijven te hergroeperen waardoor hij de partij verloor. Harm Jan van Rees kwam niet verder dan remise met als gevolg dat de eindstand werd bepaald op 9-11.


 

Het eerste tiental van De Kroonschijf heeft alles nog in eigen hand maar zal in de laatste ronde punten moeten pakken tegen het lager geklasseerde Bennekom. Bij gelijkspel of verlies is het afhankelijk van de resultaten van de andere teams.

 


Ook gelijkspel voor Tweede Team

 

Het tweede team van De Kroonschijf kreeg titelkandidaat Van Stigt Thans 3 op bezoek. Dat het een moeilijk middag zou worden werd duidelijk toen op elk bord een tegenstander verscheen met een hogere rating.


 

Een foute opbouw van Wilco Stam zorgde al vroeg in de middag voor een 0-2 achterstand. Ook Gerjan de Vries maakte een fout waardoor ook hij de wedstrijd verloor. Marijke Koers gaf de dammers van De Kroonschijf hoop door haar partij door middel van een slagzet te winnen. Helaas konden Gert Trapman en Thijs Eijkelenboom dit voorbeeld niet volgen en noteerde bijde 0 punten, het gevolg een 2-10 achterstand.


 

Cees de Jong, Bert Kooij en Sipke Veenstra zetten allen een sterke prestatie neer door remise te spelen. De overgebleven partijen van Dirk Kwakernaak en Ton van Houwelingen leverden geen punten op waardoor de einstand werd bepaald op 5-15. Het tweede team van De Kroonschijf handhaaft zich op de 7e plaats in de 2e Klasse van de Nationale Competitie.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

De Kroonschijf speelt gelijk in ‘s-Gravenpolder

Ronde 9: 16-1-2016


 

‘s-Gravenpolder - Op zaterdag 28 januari heeft De Kroonschijf met 10-10 gelijkgespeeld tegen PWG ’s-Gravenpolder. Door dit gelijkspel klimt het team uit Brandwijk naar de 5e plaats in de 1e Klasse van de Nationale Competitie. Ondanks deze hoge klassering is het gevaar van degradatie nog niets niet geweken.


 

Voordat de dammers van De Kroonschijf afdaalden naar Zeeland wisten ze dat ze op elk bord zouden moeten strijden voor een punt. Het team uit ’s-Gravenpolder heeft immers naast topspeler Johnny de Leeuw louter sterke spelers in de gelederen. En omdat ’s-Gravenpolder zich ook in de degradatiezone begaf, mocht er eigenlijk niet verloren worden.


 

Bij de meeste partijen werd weinig risico genomen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de partijen van Marijke Koers, Gerrit Ritmeester, Arie van Genderen, Martin Nederlof, Cor Westerveld in remise eindigden. Ook de partij tussen Teus Stam en Johnny de Leeuw eindigde in remise. Het gevolg was een 6-6 tussenstand.

 

Even leek het mis te gaan doordat Jeroen Schakel een slagzet over het hoofd zag en de wedstrijd verloor. Gelukkig wist Cees Brandwijk zijn partij winnend af te sluiten waardoor de stand weer gelijk stond. In de resterende partijen wisten de Kroonschijf spelers Harm Jan van Rees en Mari Dame een remise uit de strijd te slepen, hierdoor werd de eindstand bepaald op 10-10.


 

Met deze uitslag klimt het team uit Brandwijk/Molenaarsgraaf naar de 5e positie in de 1e Klasse van de Nationale Competitie. Omdat ook de concurrentie punten wist te halen is De Kroonschijf nog steeds niet veilig. In de komende 2 wedstrijden zal duidelijk worden of de degradatiezone ontlopen kan worden.


 

Ook gelijkspel voor Tweede Team

 

Het tweede team van De Kroonschijf ging op bezoek bij Scheveningen. De middag begon goed doordat Wilco Stam een sterke partij speelde en voor 2 punten zorgde. Ook Sipke Veenstra wist zijn partij om te zetten in winst en Thijs Eijkelenboom en Klaas de Keizer zetten een knappe prestatie neer door remise te spelen. Met een 6-2 voorsprong begonnen de spelers van De Kroonschijf voorzichtig aan overwinning op Scheveningen te denken. Dat dit te voorbarig was bleek toen André de Raad, Bert Kooij en Jan Alting hun partijen verloren.


 

Voor de verlossende punten zorgden Gert Trapman en Gerjan de Vries. Zij wonnen hun partij en brachten de tussenstand op 8-10 in het voordeel van De Kroonschijf. Ton van Houwelingen was als laatste nog bezig en wist dat remise voldoende was. Helaas moest hij in het eindspel toezien hoe de remise door zijn vingers glipte en hij de partij verloor. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 10-10.


 

Het tweede team van De Kroonschijf klimt door dit gelijkspel naar de 7e postitie in de 2e Klasse van de Nationale Competitie.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

De Kroonschijf wint van Middelburg

Ronde 8: 16-1-2016


 

Bleskensgraaf - Op zaterdag 16 januari heeft De Kroonschijf gewonnen van Middelburg en stijgt hierdoor naar de 7e positie in de 1e Klasse van de Nationale Competitie.


 

Bij voorbaat wisten de dammers van De Kroonschijf dat het niet makkelijk zou worden. Het team uit Zeeland kende namelijk niet alleen een hogere notering op de ranglijst maar ook een hoger gemiddelde teamrating. Tegelijkertijd was ook duidelijk dat voor lijfsbehoud in de 1e Klasse een gelijkspel of winst zeer welkom zou zijn.


 

De spannende en gelijkopgaande partijen toonden aan dat beide teams niet voor elkaar onder deden. Het was dan ook niet verrassend dat een groot aantal remises als uitslag genoteerd werden. Gerrit Ritmeester, Teus Stam, Jeroen Schakel, Martin Nederlof en Mari Dame speelden allen remise met een 5-5 tussenstand als gevolg.

 

De sterk dammende Cees Brandwijk liet zien het dammen niet verleerd te zijn en wist zijn partij te winnen. De voorsprong werd zelfs verder uitgebreid door Dirk van Genderen die eveneens zijn partij winnend wist af te sluiten. Met een riante 9-5 voorsprong besloten Harm Jan van Rees en Arie van Genderen om niet te veel risico te nemen en lieten hun wedstrijd in remise eindigen. De verliespartij van Cor Westerveld deed niet voorkomen dat De Kroonschijf een knappe 11-9 overwinning boekte op Middelburg.


 

Het team stijgt door deze overwinning naar de 7e positie in de Nationale Competitie. De weg naar lijfsbehoud is ingezet maar om de nacompetitie te ontlopen zal het team nog minimaal 1 wedstrijd moeten winnen.


 

Tweede team verliest van De Hofstad Dammers

 

Het tweede team van De Kroonschijf kreeg koploper De Hofstand Dammers uit Den Haag op bezoek. Dat het team kansloos was, bleek al snel toen Thijs Eijkelenboom, Wilco Stam, Ton van Houwelingen, Cees Kentie en Jan Alting hun partij verloren.


 

De 0-10 achterstand ontmoedigde de overgebleven spelers niet om te strijden voor persoonlijk succes. Dirk Kwakernaak profiteerde maximaal door middel van een slagzet en won zijn partij. Ook Bert Kooij zette een knappe prestatie neer door remise te spelen. Ditzelfde gold voor Marijke Koers, André de Raad en Sipke Veenstra, ondanks dat ze tegen een speler met een hogere rating speelde, wisten ze allen een remise uit de strijd te slepen.


 

Het wedstrijd tussen De Kroonschijf 2 en De Hofstad Dammers eindigde uiteindelijk in 6-14. Ondanks deze nederlaag handhaaft het team van De Kroonschijf zich op de 8e positie in de 2e klasse van de Nationale Competitie.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

De Kroonschijf verliest in Utrecht

Ronde 7: 2-1-2016


 

Utrecht - Op zaterdag 2 januari heeft De Kroonschijf verloren van Ons Genoegen uit Utrecht. Door dit verlies zakt het team naar de 9e plaats in de 1e divisie van de Nationale Competitie.


 

Op voorhand was duidelijk dat het geen gemakkelijke middag zou worden voor De Kroonschijf. Ons Genoegen streed namelijk met succes mee voor de titel en in het team deden enkel sterke spelers mee. Ondanks dit vooruitzicht waren de spelers van De Kroonschijf vol zelfvertrouwen, enerzijds doordat de meeste spelers in een goede vorm verkeren en anderzijds door het meedoen van topspeler Jan Peter Patist.


 

De broers Arie en Dirk van Genderen troffen sterke tegenstanders en beide hadden het zeer zwaar. Arie kwam door een zwakke opbouw in het middenspel in de problemen met verlies als gevolg. Broer Dirk overzag een slagzet met eveneens verlies als gevolg. De remises van Mari Dame, Gerrit Ritmeester en Martin Nederlof zorgde ervoor dat er halverwege de middag tegen een 7-3 achterstand werd aangekeken.


 

Jan Peter Patist zorgde voor een opleving doordat hij zijn partij vakkundig in winst wist om te zetten. en de achterstand terugbracht tot 7-5. Het lukte de overige spelers echter niet om een partij te winnen. Harm Jan van Rees, Jeroen Schakel en Cor Westerveld speelden remise en Cees Brandwijk verloor zijn partij.

 

De eindstand werd bepaald op 12-8 en het team zakt naar de 9e positie. Het zal in de resterende vier wedstrijden punten moeten gaan halen om degradatie te voorkomen.


 

Tweede team wint van Den Haag

 

Het tweede team van De Kroonschijf reisde af naar Den Haag om daar tegen het tweede tiental te spelen. Al vroeg in de middag bleek dat de reis niet voor niets was gemaakt want zowel Marijke Koers als Gerjan de Vries en André de Raad wisten hun partij te winnen waardoor er een comfortabele 0-6 voorsprong op de borden stond.


 

Gert Trapman trof de sterkste speler van de tegenpartij en moest toezien hoe hij zijn partij verloor. De remises van Cees Kentie, Cees de Jong en Jan Alting consolideerden de opgebouwde voorsprong naar 4-9.


 

De genadeklap werd uiteindelijke uitgedeeld door Wilco Stam die zijn partij won en de overwinning van het team zeker stelde. De remise van Ton van Houwelingen en de winst van Bert Kooij zorgde voor een 6-14 overwinning. Het tweede team van De Kroonschijf stijgt door deze overwinning naar de 8e positie in de 2e klasse van De Nationale Competitie.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

De Kroonschijf verliest van Wageningen

Ronde 6: 12-12-2015

 


Bleskensgraaf - Op zaterdag 12 december heeft het tiental van De Kroonschijf verloren van het tweede team van WSDV uit Wageningen. Ondanks dit verlies handhaaft het zich op de 7e plaats in de 1e divisie van de Nationale Competitie.


 

De dammers van De Kroonschijf waren zich er van bewust dat het behalen van punten tegen de koploper moeilijk zou worden. Op het moment dat de opstelling bekend werd bleek ook dat bijna alle tien de spelers van De Kroonschijf een ‘op papier’ sterkere tegenstander hadden. Ondanks dit verschil was er sprake van een strijdlustige instelling en werd er goed weerstand geboden op de diverse borden.


 

De eerste overwinning leek op naam van De Kroonschijf te komen staan, helaas maakte Gerrit Ritmeester een onverklaarbare fout waardoor de partij verloren ging. Martin Nederlof overkwam een soort gelijke situatie. In een gelijkopgaande partij overzag hij een eenvoudige slagzet waardoor ook zijn partij geen punten opleverde.

 

Jeroen Schakel moest het opnemen de sterspeler van WSDV en bood in een complexe partij goed weerstand. In het eindspel besloten beide spelers dat remise de terechte uitslag was. De remises van Arie van Genderen, Teus Stam en Dirk van Genderen zorgden voor een 4-8 tussenstand.


 

Mari Dame trof tevens een sterke tegenstander maar deed niet voor hem onder. Helaas had hij te veel tijd verbruikt waardoor hij in middenspel een slagzet over het hoofd zag en ten onder ging. Marijke Koers speelde na lange tijd afwezigheid weer mee in het 1e team van De Kroonschijf en deed dit niet onverdienstelijk. Na een slordige opening herpakte ze zich en sleepte ze na een sterke partij remise uit het vuur.


 

Harm Jan van Rees koos voor de aanval en daar had zijn tegenstander moeite mee. Zelfs zoveel moeite dat Van Rees in het middenspel door kon breken naar dam en de partij won. Cor Westerveld leek een punt in de wacht te gaan slepen maar moest in het eindspel de handdoek in de ring gooien. Hierdoor werd eindstand bepaald op 7-13.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

De Kroonschijf wint van koploper

Ronde 5: 28-11-2015


 

Brandwijk - Op zaterdag 28 november heeft het tiental van De Kroonschijf een grote overwinning geboekt op TDV uit Tilburg. In Brandwijk werd de koploper met maar liefst 15-5 naar huis gestuurd.


 

Omdat op papier de individuele kwaliteiten in het voordeel waren van De Kroonschijf was er vertrouwen in een goede afloop. Al vroeg in de middag werd duidelijk dat dit vertrouwen niet geheel onterecht was. Diverse spelers wisten namelijk een positioneel voordeel te behalen en het was wachten op de eerste overwinning.  Cor Westerveld forceerde een slagzet en mocht als eerste een winstpartij op zijn naam schrijven. Kort daarop wist ook Gerrit Ritmeester, Cees Brandwijk en Harm Jan van Rees hun partij te winnen waardoor er een riante 8-0 tussenstand op de borden verscheen.


 

De remises van Mari Dame en Jeroen Schakel zorgden er vervolgens voor dat De Kroonschijf nog minimaal 1 remise nodig had voor de overwinning op TDV. Dit liet echter nog op zich wachten aangezien de overgebleven partijen een lang eindspel kenden. Het was uiteindelijk Dirk van Genderen die de overwinning veilig stelde door zijn partij in winst wist om te zetten.


 

Arie van Genderen hield het lang vol tegen een zeer sterke tegenstander maar moest zich in het eindspel toch gewonnen geven. De remise van Martin Nederlof en de overwinning van Teus Stam zorgden voor de 15-5 eindstand.


 

In de strijd om lijfsbehoud doet De Kroonschijf goede zaken en versterkt door deze overwinning de 7e positie in de 1e Klasse van de Nationale Competitie.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

De Kroonschijf verliest

Ronde 4: 31-10-2015


 

Maastricht - Op zaterdag 31 oktober heeft het eerste tiental van De Kroonschijf een nederlaag geleden tegen Raes Maastricht. Ondanks de 12-8 nederlaag handhaaft De Kroonschijf zich op de 7e positie in de Eerste Klasse van de Nationale Competitie.


 

De dammers van De Kroonschijf wisten dat ze na een verre heenreis een sterke tegenstander zouden aantreffen. Ondanks dat de tegenstander op papier sterker te boek stond, werd er toch gehoopt op een succesvolle middag. De middag begon echter rampzalig doordat Cees Brandwijk een foutje beging en de partij direct gewonnen gaf. Niet veel later moest ook Sipke Veenstra een nederlaag incasseren waardoor De Kroonschijf al vroeg in de middag tegen een 4-0 achterstand aankeek.


 

De remise van Arie van Genderen zorgde voor hoop, hij moest het namelijk opnemen tegen de sterkste speler van de tegenstander. Een positioneel zorgvuldig gespeelde partij zorgde voor een verdiende remise. Teus Stam leek op winst af te steven maar moest genoegen nemen met remise. Het omgekeerde gebeurde met Mari Dame die op een schijf achterstand was gekomen maar alsnog remise wist te behalen. Ook Harm Jan van Rees, Gerrit Ritmeester en Jeroen Schakel kwamen niet verder dan een remise.


 

Met een 10-6 tussenstand en met nog 2 spelers actief was de winst onmogelijk geworden voor De Kroonschijf. Een gelijkspel was het hoogst haalbare. Helaas speelden Martin Nederlof en Cor Westerveld beide remise waardoor de dammers met een 12-8 nederlaag huiswaarts keerden.


 

De Kroonschijf 2 strijdend ten onder

 

Reeuwijk - Het tweede tiental heeft een bezoek aan DEZ Reeuwijk / Zegveld moeten bekopen met een 14-6 nederlaag. Het team zakt hierdoor naar de 9e positie in de 2e Klasse van de Nationale Competitie.


 

Voorafgaand aan de wedstrijd was al duidelijk dat de kansen voor de Kroonschijf uiterst gering waren. Dit bleek al vroeg in de middag toen Bert Kooij en Wilco Stam hun tegenstander moesten feliciteren met de overwinning. Maar ondanks een 4-0 achterstand kregen de dammers van De Kroonschijf weer hoop toen Gert Trapman zijn partij wist te winnen en Cees Kentie zijn sterke tegenstander op remise wist te houden.


 

Met een 5-3 achterstand ging het echter compleet mis, Thijs Eijkelenboom, Gerjan de Vries, André de Raad en Cees de Jong verloren hun partij waardoor de nederlaag onvoorkombaar was geworden. De eer werd uiteindelijk gered door Ton van Houwelingen die remise speelde tegen zijn sterkere tegenstander en door Jan Alting die een knappe prestatie neerzette door zijn partij te winnen. De eindstand werd hierdoor 14-6.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Grote overwinning De Kroonschijf

Ronde 3: 17-10-2015


 

Bleskensgraaf - Op zaterdag 17 oktober heeft het eerste team van De Kroonschijf een grote overwinning geboekt op Cema / De Vaste Zet uit Geleen. Het klimt door de 15-5 overwinning naar de 7e positie in de Eerste Klasse van de Nationale Competitie.


 

Omdat de tegenstander met een aantal reservespelers op kwam draven, waren de kansen voor De Kroonschijf op papier goed. De middag begon goed doordat Teus Stam de sterkste speler van de tegenstander op remise wist te houden. Vervolgens trakeerde Gerrit Ritmeester, Jeroen Schakel en Mari Dame hun tegenstander op een nederlaag waardoor De Kroonschijf halverwege de middag op een comfortable 7-1 voorsprong stond.


 

Er volgden vervolgens 4 remises van Arie van Genderen, Cees Brandwijk, Martin Nederlof en Cees Kentie die er voor zorgde dat de overwinning veilig gesteld werd. Harm Jan van Rees en Cor Westerveld moesten er lang op wachten maar gaven uiteindelijk de tegenstander geen kans waardoor ook zij een overwinning op hun naam konden bijschrijven. Dit zorgde voor een glansrijke 15-5 overwinning.


 

Grote nederlaag De Kroonschijf 2

 

Bleskensgraaf – Het tweede tiental heeft met 2-18 een grote nederlaag geleden. De sterke dammers uit Oudenbosch van De Variant waren duidelijk een maatje te groot.


 

Piet van Essen en Jan Alting hadden geen schijn van kans tegen vader en zoon De Wolf en de jeugdige spelers Arjen Verburg en Thijs Eijkelenboom konden het ook niet bolwerken tegen de ervaren tegenstanders. De 0-8 achterstand werd verder uitgebouwd doordat Dirk Kwakernaak een slagzet over het hoofd zag en Cees de Jong de remise niet winst te behalen.


 

De eer werd uiteindelijk gered door Bert Kooij en Gert Trapman die beide een sterke partij speelden en als beloning een remise uit het vuur wisten te slepen. Ton van Houwelingen en André de Raad konden niet voorkomen dat ook zij met lege handen naar huis gingen waardoor de eindstand werd bepaald op 2-18.

 

Door deze nederlaag zakt het 2e team van De Kroonschijf naar de 8e positie in de 2e Klasse van de Nationale Competitie.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nederlaag De Kroonschijf

Ronde 2: 3-10-2015


 

Lunteren - Op zaterdag 3 oktober 2015 heeft team 1 van De Kroonschijf haar eerste nederlaag van het seizoen geleden. Het tiental kwam in Lunteren niet verder dan 14-6 en zakt hierdoor naar de 9e positie in Klasse 1C van de Nationale Comeptitie.


 

Ondanks dat op papier de dammers van DES Lunteren beter waren, hadden de dammers van De Kroonschijf goede hoop op een goed resultaat. Deze positieve instelling verdween toen bleek dat op alle borden een hevige strijd was losgebarsten en duidelijk werd dat er geen cadeautjes weggegeven zouden worden. Het verlies van van Dirk Kwakernaak onderstreepte de kracht van de tegenstander.


 

Een aantal spelers wisten een remise uit het vuur te slepen: Dirk van Genderen, Teus Stam, Cor Westerveld en Jeroen Schakel. De tussenstand stond hierdoor op 6-4 waardoor alles nog mogelijk leek te zijn. Maar omdat Martin Nederlof zijn partij verloor werd de achterstand uitgebreid naar 4 punten en leek de kans op punten ver weg. De remises van Arie van Genderen en Mari Dame zorgden voor een 10-6 tussenstand. Ondanks hevig verzet verloren Harm Jan van Rees en Gerrit Ritmeester hun partij en werd de eindstand bepaald op 14-6.


 

Grote nederlaag De Kroonschijf 2

 

Alblasserdam – Het tweede tiental heeft net als team 1 de eerste nederlaag van het seizoen geboekt. Dit gebeurde in de uitwedstrijd tegen Damvereniging Alblasserdam. De Kroonschijf 2 staat op de 6e plaats in Klasse 2D van de Nationale Competitie.


 

De middag begon enerverend doordat Piet van Essen al vrij snel zijn meerdere moest erkennen in Marcel van de Most. Deze achterstand werd echter weer recht gezet door het jeugdige talent Jarno de Jager. De 2-2 tussenstand gaf de spelers van De Kroonschijf nog moed, maar deze verdween volledig toen Gerjan de Vries, André de Raad, Arjen Verburg, Wilco Stam en Ton van Houwelingen hun partij verloren.


 

Met een 14-2 tussenstand kon enkel nog de eer worden gered. Hier zorgde de sterk spelende Thijs Eijkelenboom voor die zijn ervaren tegenstander op remise wist te houden. Ook Sipke Veenstra boekte een knappe remise waardoor de eindstand werd bepaald op 16-4.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Succesvol debuut voor De Kroonschijf

Ronde 1: 19-9-2015


 

Bleskensgraaf - Op zaterdag 19 september 2015 heeft team 1 van De Kroonschijf haar eerste wedstrijd in de Nationale Competitie met 10-10 gelijk gespeeld tegen DEZ uit Hardinxveld-Giessendam. Het 2e team van De Kroonschijf wist een knappe overwinning te boeken op DOS Delft.


 

Door de verdiende promotie afgelopen seizoen komt De Kroonschijf voor het eerst in het bestaan van de vereniging uit in de Eerste Klasse van de Nationale Competitie. Gezien de sterkte van de tegenstanders zal er het komende seizoen gestreden moeten worden voor handhaving. De middag begon dramatisch door een verliespartij van Harm Jan van Rees. Een verkeerde opbouwt bracht hem in moeilijkheden en kostte hem uiteindelijk de partij. De nederlaag werd niet veel later recht gezet door de winst van Mari Dame die zijn tegenstander positioneel overtrof. De remises van Cees Brandwijk en Gerrit Ritmeester zorgde voor een 4-4 tussenstand.


Cor Westerveld moest toezien hoe de partij door zijn vingers glipte en ook remise niet tot de mogelijkheden behoorde. Zijn verlies werd echter weer goedgemaakt door de winst die Jeroen Schakel op zijn tegenstander wist te boeken. De tussenstand bleef gelijk doordat de sterk spelende Martin Nederlof remise wist te behalen tegen de sterkste speler van de tegenstander. Doordat ook Dirk van Genderen, Arie van Genderen en Teus Stam een remise lieten noteren werd de eindstand bepaald op 10-10.


 

Met deze 10-10 heeft De Kroonschijf tijdens het debuut in de Eerste Klasse direct een punt weten te veroveren. De komende weken zal duidelijk worden of dat deze sterke start een vervolg krijgt.


 

Overwinning De Kroonschijf 2

 

Vanwege het grote animo heeft De Kroonschijf besloten om dit komende seizoen uit te komen met 2 teams. In Team 2 spelen zowel ervaren dammers als jeugdspelers en startende dammers. Het team komt uit in de Tweede Klasse.


 

Al vroeg in de middag kwam De Kroonschijf op voorsprong tegen DOS Delft doordat het jeugdige talent Thijs Eijkelenboom zijn tegenstander door middel van een slagzet wist te verslaan. De voorsprong werd uitgebreid door Sipke Veenstra en het team een 4-0 voorsprong bezorgde. Door remises van Ton van Houwelingen, Jan Alting, Dirk Kwakernaak en debutant Gerjan de Vries werd de tussenstand bepaald op 8-4 en een droomstart van het seizoen leek in de lucht te hangen.


 

André de Raad speelde een goede partij maar moest door een foute zet toch de partij gewonnen geven. Omdat op hetzelfde moment Cees de Jong zijn partij wist te winnen kwam de tussenstand te staan op 10-6. De remises van Marijke Koers en Gert Trapman zorgde vervolgens voor de 12-8 overwinning op DOS Delft.